Viis jooki, mida ei tohiks enne trenni juua

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Enne treeningut tuleb kindlasti piisavalt juua, kuid iga rüübe selleks ei sobi. 

«Kui organismis tekib vedelikupuudus, siis ei ole sul piisavalt lihasjõudu, täpsust ja tasakaalu, mida on üheks korralikuks treeninguks vaja,» ütleb toitumisspetsialist Angela Onsgar ajakirjas Women’s Health.

Columbia Ülikoolis tehtud uuringu järgi tuleks 2 h enne treeningu algust juua umbes 600 ml vett. Seejärel veel 250 ml vett soojenduse ajal ning sama palju iga 10 kuni 20 minuti järel, sõltuvalt sellest, kui palju trenn higistama ajab. Kokku on seda küllaltki palju, seega ei maksa juua jooke, mis mõjuvad kehale halvasti.

Piimajoogid

«Piimatooteid sisaldavad jõujoogid on mõeldud treeningjärgseks ajaks ja neid ei tohiks juua enne trenni või selle ajal,» selgitab Onsgard. Kuna piimas on valke, süsivesikuid ja rasvu, võtab selle seedimine kaua aega. See ei tule aga sugugi kasuks trenni ajal, kui energiat on vaja millekski muuks. 

Magusad puuviljajoogid

Lastele sellised joogid väga maitsevad, kuid enne trenni on magusa mahlajoogi joomine üks kõige halvemaid valikuid. «Suurem osa neist jookidest sisaldab kõrge fruktoosisisaldusega maisisiirupit. See on inimloodud magusaine, mille tarbimist on seostatud maksatalitlushäirete, metaboolse sündroomi ja kehakaalu tõusuga,» ütleb toitumisnõustaja. Kui tavaline vesi jääb sinu jaoks igavaks, siis maitsesta seda puuviljatükikeste, marjade, mündi või basiilikuga. «Või joo kookosvett, mis aitab taastada treeningu ajal kaotatud elektrolüüte.»

Alkohoolsed joogid

Enamasti saadakse sellest isegi aru, et naps ja trenn kokku ei käi. Küll aga võib jääda märkamatuks lõunakõrvale joodud kokteil, mis purju ei tee, kuid mõjub õhtusele treeningule sellegipoolest halvasti. «Alkohol viib kehast vett välja, suurendab põletikuohtu, mõjutab tasakaalutunnetust ja otsustusvõimet,» ütleb Onsgard. «Kui vajad turgutust, joo veidi musta kohvi. See teeb erksamaks ja võib parandada ka sooritusvõimet.»

Karboniseeritud karastusjoogid

Mulljoogid - nii limonaadid kui mullivesi - võivad põhjustada puhitusi, gaase ja kõhuvalu. Lisaks on neis enamasti päris palju naatriumit, mis viib kehast vett välja ja võib põhjustada vedelikupuudust. Kui sulle meeldivad dieetlimonaadid, siis peaksid teadma, et paljud neist sisaldavad kunstlikku magusainet aspartaami, mida on seostatud migreenihoogude, peapöörituse, mäluhäirete ja tujukõikumistega. «Limonaadi asemel võid juua näiteks külma rohelist teed,» soovitab Onsgard. «Selles on palju antioksüdante ja see on ka muul moel tervisele kasulik.»

Spordijoogid

Kuigi spordijooke reklaamitakse kui imejooke, sisaldavad väga paljud neist mõttetult palju suhkrut ja vähe toitaianeid. «Mõned sellised joogid võivad küll sisaldada kasulikke vitamiine ja elektrolüüte, kuid suur suhkrusisaldus mõjutab kiirelt su organismi ja põhjustab hiljem tugevat energialangust,» ütleb ekspert. «See võib omakorda mõjutada hormoonsüsteemi ja mõjuda kehale kurnavalt, kuigi pärast treeningut on keha isegi taastumisega ametis.» Spordijoogi asemel joo enne trenni näiteks lisanditevaba tomatimahla, milles on parajalt kaaliumi ja looduslikke suhkruid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles