Annad kodu suveks sõbra käsutusse? 3 asja, mida selgeks teha

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kui jätad kodu külalise hooleks, tuleb reeglid paika panna.
Kui jätad kodu külalise hooleks, tuleb reeglid paika panna. Foto: SCANPIX

Tahad oma kodu puhkuse ajaks sõbrale või sugulasele jätta? Et sõprus ka pärast seda õitseks ja õilmitseks, tuleb mõned asjad selgeks teha - ainuüksi võtmete üleandmisest ei piisa.

1. Pane paika täpsed reeglid

Kui kauaks külaline jääda võib, kas ta elab sinu kodus üksi või mitmekesi, mida korteris ja majas teha tohib ja mida mitte - mida täpsemad reeglid ja juhised koduse elu korralduseks külalisele jätad, seda kergemaks see teie mõlema elu teeb. Muidu võib juhtuda nii, et üks teeb teadmatusest teise varale korvamatut kahju ning muidu hea läbisaamine saab kannatada.

Valehäbi tuleb alla neelata ja rääkida ka sellest, kas külaline peaks korterisse hügieenitarbeid ja toitu ostma või hoolitsed selle eest ise, samuti kõik, mis seotud kodu koristamisega. Äärmiselt oluline on ka detailideni läbi arutada kõik, kui asi puudutab hoolitsemist kodulooma või taimede eest: ära eelda, et külaline teaks, mida teha. Oluline on talle tutvustada ka korterelamu sisekorda, muidu võid omanikuna teiste ühistu liikmetega pahuksisse minna.

2. Sinu isiklikud asjad on tabu

Sea selge piir, millised on sinu isiklikud asjad ning pane need korteris nii ära, et võõras ligi ei pääseks. Ära sellepärast põe - igaühel meist on oma privaatsfäär, kuhu kellelgi teisel asja pole.

3. Anna külalisele mõista, et oled teda oodanud

Tee toad korda, anna talle võimalikult palju infot nii koduse elu kui ka kõige muu kohta: kui su suvitaja on linnas võõras, tutvusta sõpru, kes võiksid aidata kohaneda ning räägi, kuskohas asuvad poed, söögikohad, sporditegemise võimalused jm. Ära pane teda ka olukorda, kus vajaliku käteräti otsimiseks peab ta kõigis su kappides tuhlama - sea kõik nii valmis, et võõral oleks sinu kodus mugav.  Väike šokolaad või meeldiv jook koos klaasidega annab samuti märku, et oled külalist oodanud.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles