Üha enam naisi ei julge Londonis jalgrattaga sõita (2)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Tim Ireland/PA Wire/Press Association Images

Naissoost jalgratturid on sunnitud loobuma oma lemmiktranspordivahendist üsna kurval põhjusel: nimelt puutuvad jalgrattaga sõitvad naised Londonis iga päev kokku seksuaalse ahistamisega.

Bryony Beynon, ahistamisvastase liikumise Hollaback! London juht, ütles, et raske on selle kohta konkreetset statistikat leida, aga pole kahtlustki, et see toimub iga päev. Beynoni sõnul on ahistamist kogenud ka need naised, kes on lihtsalt välja jooksma läinud, kirjutab Huff Post.

«Asi taandub selleni, kas naistel on lubatud avalikus kohas ruumi võtta ja jalgrattaga sõitmine saadab meestele justkui sõnumi, et ma olen siin, ma võtan ruumi. Need mehed, kes usuvad, et ainult neil on õigus ruumi võtta, reageerivad sellele vägivaldselt ja rumalalt,» sõnas Beynon. 

Järgnevalt on välja toodud mõned lood, kuidas naised on jalgrattaga sõites ahistamist kogenud.

«Seisin jalgrattaga valgusfoori taga ja minu kõrval olevas kaubikus oli palju mehi. Oli suvi ja ma kandsin kleiti, mistõttu leidsid nemad, et on täiesti normaalne mulle rõvedusi karjuda. Üks mees näiteks ütles: «Ma soovin, et mu nägu oleks su jalgrattasadula asemel». Sellised olukorrad tekitavad ebamugavust ja piinlikkust.» (Joanna)

«Olen tumedanahaline ja seetõttu peetakse mind jalgrattal veel eriliseks vaatamisväärsuseks. Kord valgusfoori taga seistes lähenes mulle üks mees, kes ütles: «Ma ei teadnud, et teid õpetatakse Aafrikas jalgratastega sõitma, kuidas oleks, kui ma õpetaks sulle, kuidas ühe teise asja otsas sõita?» Samal ajal haaras ta endal kubemest.» (Lizzie)

«Üks mees saatis mulle oma autost õhusuudlusi ja kui ma talle ei reageerinud, sõimas ta mind. Enne, kui ta jõudis oma autoga minema kiirendada, sülitas ta veel minu suunas. Kas pole mitte armas?» (Lucy)

«Varem sõitsin iga päev rattaga tööle. Ühes piirkonnas juhtus alati nii, et mehed karjusid mulle rõvedusi. Minu jaoks sai otsustavaks see, kui üks mees üritas minult ratast ära tirida ja ütles, et ma vajan lihtsalt head seksi. Pärast seda pole ma enam rattaga sõitnud.» (Anonüümne)

«Mulle on paar korda öeldud, et mul on «kena tagumik». Tavaliselt teevad seda need, kes sõidavad ringi kaubikuga ja üldiselt on autos rohkem kui üks mees.» (Ruth)

«Sõitsin soojal suveõhtul rattaga kodu poole ja üks mees, kellest ma möödusin, hüüdis mulle järele: «Su sadulal veab!» See oli lihtsalt jube.» (Laura)

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles