Fotod: armsast suvekodust sai galerii

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Voronja galeristidel Kaili Kasel ja Raul Oreškinil polnud algusest peale galerii avamise plaani, küll aga mõte osta suvekodu: sobiv vana kalurimaja leidus Peipsi veerel Varnja külas ja täiesti juhuslikult kuulus selle juurde ka paadikuur. Kunstivaldkonna asjatundjatel hakkas idanema mõte - kui hakkaks õige kunsti näitama ja müüma?

«Kui Varnja, Kasepää, Kolkja ridakülades ringi käia, siis võib näha, kuidas kohalikud avavad kuuride ja garaažide uksed , et müüa sibulaid, kala või varuosi. Nii tekkis ka meil mõte, et peaksime oma paadikuuri  uksed avama,» selgitasid galerii omanikud Raul Oreškin ja Kaili Kask kaks aastat tagasi galerii loomise mõtet. «Sarnaselt suveteatrile, annab ka suvegalerii võimaluse külastada mõnd põnevat avastamata paika ning samas saada osa kultuurisündmusest, antud juhul siis kunstinäitusest.»

Foto: Voronja galerii

Algul pöörasena tundunud idee tõi aga kaugesse külla külaliste hordid ja nüüd avab Voronja galerii vana kalurimaja paadikuuris oma uksed juba kolmandat suve. Lisaks kunsti näitamisele ja kodukohvikule võetakse tänavu aga ette ka ehitustööd.

Voronja galerii «nägu» on vorminud kuraatorid Kiwa ja Mari Kartau, aga lisaks on meie kuvandile pitseri jätnud ka tänavakunstnik Hapnik, kes esimesel aastal tegi oma tiimiga galerii esiseinale varese ja teisel, otsaseinale, Peipsi koha. Voronja galerii kolmanda hooaja näituse paneb kokku Sandra Jõgeva, see peaks keskenduma religiooniga seotud küsimustele.

Foto: Voronja galerii

Disainer Mihkel Lemberi juhtimisel ehitatakse Voronjas tänavu keset aeda kasvava vana õunapuu otsa puumaja, mille katuse alla saaks ronida lisaks lastele ka nende vanemad - ehitustööd on juba täies hoos. Hooandjate rahalisel toel plaanitakse maja külge seada ka purikatustest varjud, mis kaitsevad nii vihma kui ka kõrvetava päikese eest - neidki peaks hakkama kaunistama Hapniku teos.

Foto: Voronja galerii

Lisaks tegeletakse Voronjas väikest viisi kohvikupidamisega: Kaili-Rauli vanakooli vahvlid on hinnatud ja minev kaup ka nende linnakodu hoovis, kui Karlova kodukohvikud päevaks oma uksed avavad, keele viivad alla ka Voronja sibulamoos ja rabarberivein. Kes galeriid aga 100 euroga toetada tahab, seda ootab tänutäheks öömaja kahele Voronja galerii külalistetoas ning mõnus saunaõhtu, külmast siguriõlust ja rabarberiveinist rääkimata.

Foto: Voronja galerii

Voronja tegemiste kohta lugeda ja õla alla panna saad siit.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles