Zhanna Ismagilova viis jazzi maailma võrratu Peggy Lee

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Zhanna Ismagilova
Zhanna Ismagilova Foto: Erakogu

Kui paljud meist teavad, et Eesti ja ka Euroopa muusikamaastikul on olemas selline kaunis eksootilise nimega jazzlaulajatar nagu Zhanna Ismagilova? Aga ta on meil olemas ja väga andekas pealegi. Laskem tal endal oma isiksuselt katteloori kergitada.

Zhanna, kui kaua olete laulmisega tegelenud ja miks just jazz, mis teid selles võlub?

Tegelen laulmisega niikaua, kui mina ennast mäletan. Esinesin esiteks oma perekonna ees, kus laud oli lavaks ja toolid ning paksud raamatud trepiks.

Lasteaias nautisin muusikatunde ja tihti olin ka solist. Lapsena tundsin ennast selles rollis väga mugavalt ja juba tollel ajal tundus see kõik nii loomulik.

Hiljem koolis olin valitud lastekoori ja laulsin seal kolm aastat L. Gusevi käe all, mälestused sellest ajast on väga erksad ja soojad.

Jazz´iga tutvusin juba mõned aastad hiljem, kui G. Otsa nimelises Muusikakoolis E. Pärnsalu klassis õppisin, hiljem jätkasin oma jazz´i teed ka Eesti Muusika- ja Teatriakadeemias. 

Minu meelest ei ole üldse võimalik täpselt seletada, miks just jazz, see on lihtsalt tunne. Jazz on nii omapärane ja kogu aeg erinev, mitmekülgne. Võiksin öelda, et pärast laulu «Fever» Peggy Lee esituses ei olnud minu elu enam sama. Tema hääl, rahulik, aga ikkagi väga aktiivne meloodia, laulu sarm oli üks põhjustest, miks just jazz tõmbas mind oma maailma.

Kus olete esinenud ja kui väga on üks jazz-lauljatar esinema oodatud?

Alustasin oma kontserttegevust muidugi Eestis. Õpingute käigus esinesin palju meie osakonna kontsertidel. Hiljem panin kokku ka oma trio (Sonrisa Jazz Trio), millega esinesime ja esineme siiamaani Tallinnas päris palju. Osalesin ka erinevates projektides Hollandis, Saksamaal, Portugalis ja mujal.

Praegu esinen erinevate koosseisudega paljudel lavadel ja tihti oma uue projektiga: Zhanna Ismagilova Duo (Trio). Oleme tihti oodatud esinema ka eraüritustele. Võin öelda, et elava muusika kuulamine meeldib inimestele. 

Kui palju on Eestis publikut, kes jazzi naudivad?

Hea meelega võin väita, et publik Eestis on muusikalises plaanis väga haritud. Paljud kuulajad teavad laule minu repertuaarist, laulavad minuga, teavad teksti ning meloodiat. Hindan neid hetki väga ja näen, et inimesed naudivad muusikat minuga koos. See on imeline tunne!

Kelle lugusid esitate ja kas kirjutate ka ise muusikat?

Minu repertuaaris on väga palju jazz-klassikat (Duke Ellington, George Gershwin, Cole Porter etc), laule bossa-nova stiilis (Antonio Carlos Jobim, Marco Valles etc), mis meeldivad mulle lõpmatult ja said vist ka mingil määral minu visiitkaardiks, pop-klassikat, vahepeal lisan oma repertuaari ka väga uusi lugusid. Praktika näitab, et inimestele meeldib see väga. Mu repertuaar on mitmekülgne ja iga kuulaja leiab enda jaoks midagi huvipakkuvat.

Kunagi lugesin Bob Stoloffi raamatut, kus ta väidab, et laulja peaks laule valima sama vastutustundlikult kui sõpru. Ja siis oli minu küsimus vastatud, miks vahepeal uue laulu valimine ja leidmine võtab nii palju aega! 

Tegelen ise komponeerimisega, aga veel otsin oma stiili, selles mõttes olen perfektsionist ja loodan, et varsti lisanduvad minu repertuaari enda kirjutatud lood.

Pisut ka endast ehk kes te olete, Zhanna Ismagilova?

Mina olen inimene, kes armastab ja naudib muusikat ja laulmist nii palju, et tahab oma rõõmu, tundeid ja emotsioone teistega jagada.

Täna õhtul algusega kell 19 esineb Zhanna Ismagilova restoranis Trühvel. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles