Islamiriigi juurde minna tahtnud inglanna saadeti 2,5 aastaks trellide taha

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Noor inglanna Lorna Moore plaanis minna koos oma kolme alaealise lapsega Süüriasse äärmusrühmituse Islamiriik juurde ja kasvatada neid seal.

Walsallist pärit 34-aastane naine pöördus islami usku, kuna ta mees, 34-aastane Sajid Aslam oli moslem ja läks juba varem Islamiriigi juurde, edastab The Independent. 

Kohus leidis, et matemaatikaõpetajaks õppinud naine oli ohtlik, kuna ta abikaasa oli äärmusislamist ja terrorismi pooldaja.

Moore`i abikaasa Sajid Aslam töötas samuti õpetajana, enne kui ta 2014. aastal läks Süüriasse sõdima.

Londoni kohus määras eile Moore`ile 2,5 aasta pikkuse vanglakaristuse nii selle eest, et ta varjas oma mehe minemist Islamiriigi juurde kui ka enda plaani minna Süüriasse.

«Teemist on ohtliku isikuga, kes varjas, et ta mees on terrorist. Ka temast endast oleks see võinud saada. Suur osa Moore`i tunnistustest on lausvale,» lausus kohtunik Charles Wide.

Pärast oma mehe minemist Süüriasse kolis naine koos lastega Walsallist Skegenessi rannikulinna, kust ta hakkas ette valmistama reisi Süüriasse. Esmalt ostis ta lennupiletid Mallorcale, kuid Briti võimud jõudsid naise mobiili jälgides ta tegeliku plaani jälile minna Süüriasse.

Lorna Moore`iga pidi Lähis-Itta reisima veel paar Suurbritanniast pärit isikut, kes samuti olid islami omaks võtnud.

Moore sõnas kohtus, et ta ei oleks iialgi nii kaugele reisides lapsi ohtu seadnud. Ta selgitas, et ta suhe Aslamiga oli lõppenud, kuna mees muutus vägivaldseks ja ta suhtles mehega, vaid laste pärast.

Paari lapsed on praegu kahe-, üheksa- ja kümneaastane.

Moore teatas kohtus, et ta soovis saada lahutust, kuid imaam sõnas talle, et ta on sündinud kristlasena ja saanud moslemiks, seega ei ole tal mitte mingit õigust oma abielu lahutada ja ta peab oma mehega koos edasi elama.

Lisaks Moore`ile määras Londoni kohus veel mitmele isikule Islamiriigi pooldamise ja terrorirünnakute ettevalmistamise eest vanglakaristuse.

Kõik kohtu alla antud olid 30. eluaastates ja neile määratud karistused ulatusid kahest kuni kümne aastani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles