Suve supertoidud: miks süüa mustikaid?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Suvi justkui polekski suvi ilma hõrgutavate maasikate, mustikate ja vaarikateta. Kuid mida vajalikku aia- ja metsamarjades leidub?

Mustikad on eelkõige tuntud kui silmaprobleemide leevendajad, kuid need on ka väga head põletikuliste protsesside tõrjujad nii limaskestadel kui ka seedeelundites. Mustikad sisaldavad C-vitamiini, mangaani ja palju kiudaineid. Neis on palju antioksüdante, mis aitavad vähendada vähiriski, võitlevad vabade radikaalidega ning suudavad seetõttu olla heaks kaitsjaks mitmete haiguste korral (südame-veresoonkonnahaigused, kesknärvisüsteemi haigused) ja takistavad hästi vananemisprotsesse. Samuti aitavad need maitsvad marjad alandada kolesteroolitaset. 

Teadlased on kindlaks teinud, et mustikate söömine võib aidata ära hoida mälu halvenemist, mis kipub kimbutama eriti vanemas eas inimesi. Mustikaid kasutatakse tihti ka kõhuhädade korral. Kõhu kinnistamiseks on peetud sobivaks ka mustikaleheteed. 

Scanpix
Scanpix Foto: Panther Media/Scanpix

Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles