Kuidas säästa trenniriideid, kui trenni teha iga päev?

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Trennist võib saada selline nauding, et avastad end iga päev spordisaalist või metsarajalt. Tiheda trennirutiini puhul tasub olla kaval ning teada nippe, millega võid säästa treeningvahendeid, lihaseid, juukseid ja ka motivatsiooni. Kuidas seda teha? Spetsialistid õpetavad. 

Korralik trenn võtab võhmale ja ajab higistama. Kui teed tihti trenni, siis tõenäoliselt pesed sageli ka oma spordirõivaid. Siingi tasub teada, kuidas nendega õigesti toimida. Isegi kui sul on mitu komplekti spordirõivaid, siis ära jäta niiskeks higistatud või näiteks vihma käes märjaks saanud jooksuriideid mustapesukorvi hunnikusse seisma. Tulemuseks võib olla kopitusehais, millest on juba raskem lahti saada. Isegi kui sa ei plaani rõivaid kohe pesta, kuivata need ära.

«Üldine soovitus on see, et enne trenniriiete pesumasinasse viskamist tuleb läbi lugeda nende pesujuhend,» ütleb ASi Jalajälg kategooriajuht Mihkel Siim portaalis liigume.ee. «Tänapäevased spordiriided on valmistatud tehnilisest kangast ja valesti hooldamise korral nende omadused, näiteks hingavus, kaovad,» lisab ta.

Spordiriideid ei pesta pesumasinas koos muu pesuga, vaid seda tehakse eraldi, kasutades spetsiaalset pesuvahendit, võimalikult lühikest programmi ja madalat temperatuuri. «Liiga kuuma temperatuuriga pesemine võib juba mõne pesukorraga riiete hingavuse ära rikkuda,» hoiatab Siim. «Samuti jääb tavaline pesupulber kanga pooridesse ja taas kannatab riide hingavus.»

Üldjuhul ei tohi spordiriideid ka tsentrifuugida ja triikida. Mõningaid jooksuriideid on küll lubatud väikesel kuumusel triikida, kuid siis tuleb hoolikalt jälgida, et üle ei käidaks neil olevaid helkurdetaile. «Need lõpetavad sellisel juhul helkimise.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles