Populaarsed lasteeined võivad anda poole päevasest kaloraažist (1)

Maria Joost
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Erimenüü lastele on nii bensiinijaamadel kui ka tuntud kiirsöögikohtadel.
Erimenüü lastele on nii bensiinijaamadel kui ka tuntud kiirsöögikohtadel. Foto: Lauri Kulpsoo

Kiirtoidukohtades pakutakse lastele tihti toitu eraldi menüü järgi, milles peaks portsud olema pisemad ja toidud lastesõbralikumad. Sõltuvalt söögikohast võib lasteeine sisaldada aga väga erineva hulga kaloreid, sest isegi kui eine koosneb sarnastest asjadest, võib näiteks karastusjoogi pakkumine kõrrejoogi asemel tõsta eine kalorisisalduse peaaegu poole võrra suuremaks.

Toitumiseksperdi Tagli Pitsi sõnul on üks asi toidust saadav energiakogus, teine see, kas ja millisel määral saab einest toitaineid. «Suure tõenäosusega on tegemist toitudega, mille kiudainete, vitamiinide ja mineraalainete sisaldus on suhteliselt väike, samas sisaldavad nad rohkesti üht või mitut toitainet, mille tarbimisega tasuks olla pigem tagasihoidlik – need on küllastunud rasvhapped, sool, lisatavad suhkrud,» kommenteeris ta.

«Iseasi, kas väga väiksed lapsed kõike pakutut süüa jaksavad,» sõnas Pitsi. «Kui arvestada, et neid eineid süüakse peamiselt lõuna- või õhtusöögiks, siis tegelikult peaks lõunasöök andma päevasest energiavajadusest 25–35 protsenti ja õhtusöök 25–30 protsenti.»

Samuti hoiatab Pitsi magusaga liialdamise eest. «Magusaportsjoneid tohiks kuni 1600 kilokalori suuruse päevase energiavajaduse juures saada maksimaalselt kaks, suurema energiavajaduse korral maksimaalselt neli. Seda kõikidest päeva jooksul söödud toitudest kokku, sinna alla kuuluvad näiteks ka toitudesse-jookidesse lisatavad suhkrukogused.»

  • 200-grammine kõrrejook – 2 portsjonit magusat
  • 500-grammine karastusjook – 5 portsjonit magusat
  • 10 grammi komme – 1 portsjon magusat

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles