Koduseid töid, millega saavad hakkama ka kõige laisemad lapsed

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Ema või isa ei peaks enam väikelapse järelt koristama, sest laps saab sellega suurepäraselt ka ise hakkama. Trikk on selles, et töö tuleb lapse jaoks mänguliseks teha, nii polegi vaja teda sundida. 

Kui tööst teha mäng või kui lapsele anda mõõdukalt kohustusi, aitab ta tegelikult hea meelega, kirjutab Good Housekeeping. 

Tavalised hommikused ülesanded

Enne hommikusööki võiks väikelaps oma voodi korda teha, panna riidesse ja juuksed ära kammida. Kuigi kõik neist polegi otseselt tööd, on need lapse kohused, mis tuleb muuta rutiiniks. 

Õhtune kraamimine

Selleks, et lapsed paneks oma mänguasjad ära, tee sellest mäng. Pane äratuskell valmis ja lase lastel aja peale mänguasjad kokku koristada. Äratuskella helina võite telefonis koos välja valida. 

Abimees vannitoas

Kui põnn tunneb, et tema panust hinnatakse, aitab ta suurima heameelega. Otsi talle väiksemaid ülesandeid, mis ei käi lapsel üle jõu. Näiteks vannitoas saab laps vaipa kloppida, tuua varuks tualettpaberit, pesta oma mänguasju ja pesta põrandat.

Visake täpsust

Mänguasju, mis ei lähe kergesti katki, võite visata otse mänguasjakorvi. See on lõbus lapsele ja ka vanemale.

Auto pesemine

Vee pritsimine, vaht ja vanemaga koos aja veetmine meelitavad appi ka kõige tõrksama pisipõnni. 

Laua katmine

Seni, kuni lapsed ei oska veel ise süüa teha, võiks laua katmine olla nende kohus.

Nõude pesemine

Jälgi oma lapse arengut ja kui tundub, et ta on selleks valmis, õpeta lapsele nõude pesemist. See on hädavajalik oskus, mis kulub ära ka siis, kui kodus on nõudepesumasin. Edaspidi peaks aeg-ajalt ka laps nõusid pesema või nõudepesumasinasse laduma. Kui kõik teevad koduseid töid kordamööda, ei kujune lapsel arvamust, et teatud tööd on vaid kindlatele pereliikmetele. 

Jalatsite ritta seadmine

Väiksemale põnnile sobib hästi lihte töö panna jalatsid esikus õigetesse kohtadesse, et need ei koguneks hunnikusse ja ei jääks möödujale jalgu. 

Lillede ja taimede kastmine

Taimede eest motiveerib lapsi hoolitsema see, kui nad saavad ka istutamisest ise osa võtta. Nii ei teki edaspidi suurt vaidlust, kui on vaja hommikuti taimi kasta. Ja kui on vaja supirohelist, lippab jõnglane suurima rõõmuga peenra juurde, kuhu ta on ise tilli külvanud ja mida ta on iga päev kastnud.

Pesu kokku panemine

Pesu lappimine võib olla väga tüütu töö. Alustuseks anna väikelapsele kõige lihtsamad pesud nagu rätikud ja t-särgid ning lase tal sokkidele paarilisi otsida. Kui ta saab vanemaks, on ka tema kohus raskemaid asju kokku panna.

Riiete kappi panek

Kui riided koos, tuleb igaühel oma riided ise kappi panna. Nii ei lähe lapsel meelest, kus ta asjad asuvad ja ta õpib korda hoidma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles