Unearst Tuuliki Hion hoiatab: unega seotud probleeme ei tasu alahinnata!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee juhataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Veerand eestimaalastest kannatab uneprobleemide all ning see mõjutab nii inimeste töövõimet kui üldist rahulolu eluga. Unimedi Unekeskuse eksperdid sõnavad, et uneapnoe esineb 24-31 protsendil meestest ja 11 protsendil naistest. «Unetuse all kannatavad patsiendid vajavad erinevaid tervishoiuteenuseid hea unega inimestest kaks korda rohkem,» selgitab unearst ja psühhiaater Tuuliki Hion.

Unimedi Unekeskuse peaarsti Heisl Vaheri sõnul alahinnatakse kvaliteetse une tähendust ja mõju eluga rahulolule. «Uneapnoe põhjustatud kehalise tervise häirete loetelus on haigused alates kõrgvererõhu- ja suhkurutõvest kuni südamelihase infarktini,» hoiatab Vaher. «Unehäirete põhjustatud võimetus magada soovitud ajal ja liigne päevane väsimus vähendab inimeste töövõimet ning võtab ära elurõõmu. Raske unetus mõjub elukvaliteedile sarnaselt nagu südamepuudulikkus või depressioon.»

«Meie töö on aidata inimestel jõuda kvaliteetse uneni. Selleks kasutame teaduslikult tõestatud ravimeetodeid, et ennetada ja leida lahendusi eri vanuses inimeste hingamisprobleemidele ning unemuredele,» selgitab doktor Vaher.

Võti uneprobleemide raviks on valdkondadeülene koostöö. Unimed koondab oma katuse alla mitmeid eri valdkondade eksperdid, nende hulgas näiteks neuroloogid, pulmonoloogid, kõrva-nina-kurguarstid, kirurgid ja psühhiaatrid. Samuti tehakse koostööd grupi teiste kliinikutega, kuhu kuuluvad ortodontiakeskus, hambaravi, päevakirurgia osakond ja eriarstid. «Sedavõrd erinevate spetsialistide ühte meeskonda koondamine on Eestis ja ka mujal Põhjamaades, unikaalne ning teenib hästi eesmärki,» lisab Vaher.

Unekeskuses keskendutakse uneprobleemidele, mis iseenesest ei taandu – nagu näiteks uneapnoe, norskamine, unetus, une- ja ärkveloleku rütmihäired ja unega seotud liigutushäired (näiteks rahutute jalgade sündroom).

Dr Tuuliki Hion (keskel)
Dr Tuuliki Hion (keskel) Foto: Hanna Odras

Unekeskuse unearsti ja psühhiaatri Tuuliki Hioni sõnul ei tohi unega seotud probleeme alahinnata. «Näiteks unetus halvendab iga haiguse kulgu, millega koos see esineb. Samuti vajavad unetuse all kannatavad patsiendid erinevaid tervishoiuteenuseid hea unega inimestest kaks korda rohkem,» ütleb Hion. «Ravimata uneapnoe põhjustatud haiguste ravikulud ületavad kordades uneprobleemi raviks kuluva.»

Unimedi Unekeskus on loodud igas vanuses inimestele unehäirete lahendamiseks. Esmaste teenuste pakkumist alustati eelmisel kevadel. Tänaseks tegutseb üks keskus Tallinnas ning teine Tartus, Unekeskus on osa Unimed Grupist, ühest Eesti kaasaegseimast ja suurimast erameditsiinikeskusest, mis toob kokku oma ala tipptegijad.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles