Rait Kapp: kas valida raha või armastus?

, kolumnist
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suhete mudelid on erinevad, kuid kaugsuhe pakub mõtlemisainet igal juhul, ka neile, kes hetkel pole suhtes. Füüsiline kooselu oma partneri või elukaaslasega on vajadus, mille väärtust ja tähtsust õpitakse hindama siis, kui see korraks ära võetakse, teineteisest eemaldutakse. Parema elu nimel, raha pärast, eneseteostuse vajaduse tõttu, soojema kliima pärast. Väärtushinnangute prioriteetsus, eneseteostuse vajadus, või lihtsalt staatus «rahaboss» või «kõva mees» on mõne jaoks olulisem kui suhe oma elukaaslase-partneriga.

Autor Rait Kapp
Autor Rait Kapp Foto: Erakogu

Kaugsuhe kujutab endast mitte koos elavate partnerite vahelist suhtlemist. See võib olla tingitud töötamisest välisriigis või ka teises Eestimaa otsas, õppimisest välisriigis või lihtsalt elamisest välismaal, eemal pidevalt kodust, suurema rahasumma ja parema elu nimel, kuid seda füüsilise koosolemise arvelt. Isegi on olemas mõiste «visiitabielu» – kahe abielulistes suhetes oleva isiku perioodiline kooselu, nii ka visiitsuhe, kus kohtutakse partneriga võimaluste piires ebaregulaarselt.

Vahet pole, kas töötatakse teises Eesti otsas või Soomes, teistes Skandinaaviamaades või kaugemalgi. Teineteisest pidev ja kaua kestev eemalolek tekitab partneri suhtes kahtlusi, vajadust kontrollida või teada, mida ta just praegu teeb, ega tal armukest ei ole, kus käib jne. Kui on juba kord valitud töö või õppimine välisriigis, samal ajal, kui partner on kodumaal, tuleks arvestada ka võimalikku suhte hävingut, kuid mitte alati ei ole see nii. Teinekord on inimesed valmis ootama kaua ja kannatlikult, teades, et tema partner käitub ja mõtleb samamoodi. See kõik taandub inimese põhivajadustele nagu seks, igapäevane lähedus, teadmine, et hoolitakse, lihtsalt ollakse oma kaaslase jaoks olemas.

Välisriigis on kaaslasest eemalolek tõsine suhte proovikivi – suhe kas püsib või siis ei püsi. Olen näinud inimest, kelle kaaslane on teiselpool maailma otsas, oma kutiga skaipimas: «Baby, I love you, I miss you, you are the only one!»

Läheb Skype kinni, visatakse telefon nurka, ja voodiseiklused suvaliste partneritega algavad. Olen kuulnud ka vanasõna: «Kui ei saa olla sellega koos, keda armastad, siis armasta seda, kellega koos oled.» Tundub veider, kuid oma tõepõhi on sellel all.

Valida raha või armastus?

Kui tuntakse, et partneri eemaloleku tõttu kannatab kogu suhe, on aeg viia ellu muutused. Tavaliselt see klikk käib siis, kui midagi on juba juhtunud või kardetakse, närivad kahtlused või miski piinab hinges. Valida raha või armastuse vahel ei ole lihtne. Mõlemat küll saab, kui kaugsuhe kumbagi ei häiri. Need paarid, kes teineteist ei kontrolli ja annavad vabad käed oma tegudes – kuid siiski toetavad teineteist ja armastavad, omavad ühist kodu, on paika pannud mängureeglid –, neile sobib selline kaugsuhte variant väga hästi. Rutiini ei saa tekkida, sest suurema osa ajast ju koos ei elata, seega ka ei tüdineta teineteisest nii kiirelt. Aga kes sellist suhet väga endale ihaldab? Võib-olla need, kes tahavad, et neil oleks keegi, aga kes päris suhtesse-koosellu veel astuda ei taha. Vajatakse rohkem aega teineteist tundma õppida, või siis on juba piisavalt koos elatud ja selle pärast väga ei muretseta.

Pikalt partnerist välisriigis eemal olles võivad tekkida ahvatlused otsida lähedust mujalt. Selleks võivad olla bordell, baaritutvused, üheöösuhted või mõni muu üritus, kus liigub palju rahvast. See teatud mõttes näitab inimese isiksuse tugevust, kui suudetakse vastu panna elu ahvatlustele ja meelatele huultele, mis keset meeletut pidu tahavad, et neid suudeldaks.

«Ei tea küll, mida ta minust arvab, aga äkki on tal ka keegi?» Otseselt seda petmiseks nimetada on palju, sest kui partner on tuhandeid kilomeetreid eemal, siis kannatamine ja oma vajaduste mahasurumine ei tee tervisele head. Süda on kasutamiseks, mitte kellegi jaoks hoidmiseks. See nii-öelda hoidmine just põhjustabki südamevalu, süütunnet ja kahtlusi.

Igatahes on kaugsuhe tänapäeval võimalik tänu internetile ja nutitelefonidele. See ei asenda kunagi reaalset inimest, sest valik eemal olla on tehtud. Igal asjal on hind, selle väärtust teab vaid inimene ise. Kõik saab alguse prioriteetidest ja vajadustest. See, kas kaugsuhe toimib või ei toimi, tuleb ise läbi elada ja katsetada. Muudmoodi selle sobivusest või mittesobivusest on võimatu teada saada.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles