Mis kasu peaks olema gluteenivabast dušigeelist?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Gluteenist hoidujatele on valik poodides üha laiem ja alternatiivseid tooteid leiab igaks otstarbeks. Peale toiduainete on aga silti «gluteenivaba» näha ka juba ilutoodetel, täpsemalt dušigeelidel, huulepulkadel ja kehakreemidel. 

See on siililegi selge, et gluteenitalumatuse korral ei maksa seda sisse süüa, kuid on seal vahet, mis koostisega on kehakreem või dušigeel? Glamour uurib doktor David E. Bankilt, mis mõtet sellistel toodetel on. «Gluteeni sisaldavad ilutooted, mis võivad kogemata organismi sattuda, võivad mõjuda halvasti neile, kel on tsöliaakia,» selgitab arst ja lisab, et tõsise gluteeniallergia korral tuleks tõepoolest kasutada gluteenivaba huulepulka või huulepalsamit. 

Aga dušigeel? Doktor Gary Goldenberg peab sellist toodet täiesti kasutuks, sest pesuvahendit ju teadupoolest suhu ei pisteta. «Seda pole küll kuidagi teaduslikult tõestatud, et gluteeniallergikutele oleks parem kasutada paikselt kasutatavaid tooteid, mis on gluteenivabad,» ütleb ta. «Neil mõjutab gluteen seedimist ja põhjustab süsteemset põletikku. Nahale kantavad tooted ei tohiks mitte mingil moel seedimisse puutuda.»

Selleks, et gluteen imenduks läbi naha vereringesse ja põhjustaks allergilist reaktsiooni, on Goldbergi sõnul imeväike võimalus. Seda saab aga inimene enda peal tunda ja vajadusel tõesti proovida gluteenivabu nahahooldustooteid. Muul juhul on see aga mõttetu raharaisk. «Teadusuuringud ei toeta selliste kallimate toodete vajadust,» nendib ta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles