Muretsed, kas abielu jääb püsima? Oleneb, kuidas te tülitsete

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Kui küsida tuhandelt paarilt enne altari ette astumist, kas nad kavatsevad kunagi lahutada, siis vastaksid nad tõenäoliselt ühehäälselt «ei». Ometi me teame, et umbes 40-50 protsenti neist paaridest läheb ikkagi lahku. 

Mis oleks, kui paari kokku jäämise tõenäosuse saaks selgeks teha lihtsa testiga? Kas sa sooviksid seda teha? Enne kui vastad rõõmuga «jah», mõtle järele, mis see võib endaga kaasa tuua. Isegi kui testi tulemused näitavad, et suhtel pole erilist tulevikku, on inimloomus juba selline, et ei lase mingil küsitlusel endale ette kanda, kellega abielluda või mitte. Meie ühiskonnas usutakse isiklikku vabadusse ja enesemääramisõigusesse. Isegi kui testi tulemused võivad näidata, et tõenäosus kokku jääda on väike, kiputakse arvama, et erand kinnitab reeglit ja armastus ületab kõik takistused. Kõik usuvad, et just nemad on see õnnelik erand, keda statistika ei puutu, kirjutab Psychology Today. 

Seega, kui julged, vasta neile kümnele küsimusele. 

Vali, kui suure tõenäosusega lähevad lahku paarid:

1. Kes seksivad tihti

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

2. Kes vaidlevad tihti

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

3. Kel on majanduslikke probleeme

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

4. Kus naine teeb mehele vihastades nägusid

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

5. Kus üks partneritest väldib tülitsemist, et mitte öelda midagi pahasti

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

6. Kus üks partneritest on teise suhtes kriitiline

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

7. Kus üks partneritest hakkab tülitsedes ainult ennast kaitsma

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

8. Kus üks partneritest või mõlemad partnerid väldivad tülitsemist või kõnnivad keset tüli minema

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

9. Kes on püsimatud

Suure tõenäosusega/ Väikese tõenäosusega/ Sel pole abielu kestvusele mingit mõju

10. Kes veedavad koos palju aega

Vastused:

1, 2, 3, 8, 9, 10 - sel pole abielu kestvusele mingit mõju  

4, 5, 6, 7 - suure tõenäosusega

Kuidas läks? Enamasti vastavad inimesed õigesti vaid kolmele või neljale väitele. See on üsna kurb, arvestades seda, kui hästi peaksid noored enne abiellumist teadma, mis mõjub suhtele halvasti. Enamasti arvatakse vaid seda, et raha pärast vaidlemine on paha ja palju seksi on hea. Kumbki neist asjaoludest ei ole aga suhte püsima jäämiseks määravad. 

Tegelikult saabki suhte püsivusest paremini aru hoopis siis, kui vaadata, kuidas paarid tülitsevad. Mesinädalate aegu on seda väga raske ennustada, sest headel aegadel tundub igaühele, et nii võikski elu kesta. Paraku ei ole konflikte võimalik vältida. Kui muud tõsist polegi, siis tulevad pisikesed naaklused näiteks seetõttu, et keegi jätab pidevalt prilllauda üles. See, kas te jääte teineteise kõrvale, sõltub konkreetselt sellest, kuidas ta lahendate tülisid ja suudate rasketest aegadest välja tulla. Sest rasked ajad, need tulevad nagunii. Veelgi täpsemalt on aga oluline see, kas teie tülitsemise stiil on ühesugune või erinev. 

Seattle’ist pärit teadlane John Gottman on abielu uurinud üle 30 aasta ja väidab, et tema suudab pelgalt paari tülitsemist pealt vaadates öelda 90-protsendilise täpsusega, kas nad jäävad kokku. Gottmani selgitusel on kolm peamist meetodit, kuidas partnerid omavahel suhtlevad ja probleeme lahendavad. 

Vältijad

On paare, kes ei taha probleemidega tegeleda ja üritavad seega konflikte ignoreerida või peavad neid vähetähtsaks. Nad lepivad omavahel kokku, et jäävad eriarvamusele ja satuvad harva vastuseisu. Nende vahel on omamoodi tajutav ühtsustunne, justkui nad teaks, et nende omavaheline side on nii tugev, et nad saavad erimeelsustest mööda vaadata. Nende suhtes on vähem kirge, aga ka väiksem «tuleoht». Nad pole ka väga lähedased ja naudivad vähem teineteise seltsi. Nad hindavad eraldi veedetud aega ja tihti on neil kodus «oma koht» (näiteks naine on köögis ja mees garaažis). Enamasti elavad sellised paarid rahulikku ja meeldivat elu.

Püsimatud

Kontrastselt tülide vältijatele tuleb püsimatu paari suhtes tülisid ette sagedasti ja need võivad kujuneda väga kirglikeks. Sellised partnerid väljendavad agaralt oma viha, aga ka naeravad teistest rohkem ja väljendavad ilmekamalt oma kiindumust. Nad väljendavad rohkem nii oma negatiivseid kui positiivseid tundeid. Nad on iseseisvad inimesed, kes usuvad, et abielu peaks individuaalsust võimendama ja tugevdama. Kodus on neil isiklik ruum ja nad austavad teineteise privaatsust. Mõlemad peavad end analüütiliseks ja avaldavad vabalt oma tundeid, nii halbu kui häid. Nad räägivad ausalt oma mõtetest ja tunnetest, mis annab nende tülidele (ja ka armusuhtele) hagu ainult juurde. Nad peavad ausust abielu juures üheks kõige olulisemaks elemendiks ja ei tsenseeri eriti oma mõtteid. Enamasti on sellised abielud kirglikud ja vürtsikad. 

Kaljukindlad

Sellised paarid teevad sageli kompromisse ja lahendavad omavahelisi probleeme jooksvalt nii, et mõlemad jääks rahule. Erimeelsuse ajal annavad nad ikkagi partnerile mõista, et arvestavad tema tundeid ja arvamust, isegi kui pole nendega nõus. Selline abielu iseloomustab paljuski soostereotüüpilisi suhteid, kus naine on kodu hoidja ja mees teenib leiba. Kui naised on väljendusrikkad, siis mehed on stereotüüpselt mehelikud. Isiklikest huvidest ja väärtustest olulisemaks peetakse ühtsustunnet. Sellised partnerid lõpetavad tihti teineteise lauseid, nad hindavad kõrgelt omavahelist suhtlust, on avatud ja tähtsustavad armumistunnet. Pigem väljendavad nad kiindumust kui kirge, veedavad koos palju aega, neil on ühised hobid ja tegevused. Isiklikku ruumi on neil väga vähe. 

Milline stiil on siis kõige parem? Mitte ükski või kõik. Kõik need omavahelised konfliktilahendusmeetodid ja suhtlemisviisid on abielu püsimise seisukohast edukad SIIS, kui partnerid on ühesugused. Kujuta ette, et esimene oleks abielus viimasega - üks tahab iga hinna eest probleemidest mööda vaadata, teine aga tahab lahata ka kõige väiksemat muret. Või teine ja viimane? Üks tahab kirglikult vaielda, teine aga ootab, millal on võimalik kompromissile jõuda. 

Nüüd siis algse küsimuse juurde tagasi. Kuna sa tead, et Gottman võib teie tülide põhjal 90-protsendilise täpsusega öelda, kas te jääte kokku või ei, siis kas sa laseksid oma potentsiaalsel partneril täita ülalolevat küsimustikku? Milleks investeerida suhtesse, mis läheb nagunii rappa? Kui sa tead sama kindlalt, et võidaksid loterii, siis ei hakkaks sa ilmselt kõhklemagi, suhetega on aga veidi keerulisem. Me oleme harjunud mõtlema, et armastus on justkui imerohi, mis liidab kaks inimest kõigest hoolimata. Idee, et mingi teadlase aastatepikkune uurimistöö võiks selle hävitada, ei ole üldse romantiline. 

***

Need, kes soovivad enda tülitsemise stiili lähemalt analüüsida, leiavad selleks inglisekeelse testi lingi alt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles