Metsamoor soovitab: taimed, mis võidavad peavalu

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Peavalu on märk sellest, et keegi või miski on meid liiga intensiivselt mõjutanud. Nii nagu pole kaht identset inimest maailmas, pole ka kõigile täpselt ühtmoodi mõjuvat raviviisi. 

Me kõik erineme oma füüsise, toitumise, suhtumise, ümbritsevate keskkonnatingimuste ja immuunsüsteemi poolest. Kuigi taimemaailmast saab oma tervise turgutuseks mitmekülgset abi, on igal taimel siiski oma iseloomulik, eriline mõju. Peale füüsikaliste ja füüsiliste omaduste on taimedel ka energeetilised omadused ja mentaalne mõju. Liigitades peavalu tekkepõhjuste ja tundmuste järgi, on kergem valida sobilikku taime seda leevendama.

Mündi-peavalu

Tunne: probleemid on kogunenud, ei jaksa enam. Liiga palju infot kuhjub mu pähe. Kõik asjad tulevad korraga, ma ei tea, millest alustada.

Münt kustutab vana, üleliigse info, aitab alustada uut, inspireerides ja noorendades sind. Ta lõpetab ja aitab alustada.

Pane tassi 1 sl mündilehti, vala peale keev vesi ja lase tõmmata 5 minutit. Joo väikeste sõõmudega ja tunneta, kuidas valu su seest tasapisi lahkub. Tilguta vatitupsudele destillatsioonimeetodil saadud mündi lillevett ja pane need meelekohtadele nii kauaks, kuni peavalu taandub.

Melissi-peavalu

Tunne: olen väsinud ja närviline. Päeva tegemised ja tegematajätmised kummitavad, und ei tule või on see rahutu, 100 mõtet on korraga peas, ma ei meeldi iseendalegi. Ma olen saamatu ja rahulolematu. Mu kukal on pinges.

Meliss rahustab, tekitab rahulolutunde iseendaga, annab hea rahuliku une, päevaprobleemid taanduvad, olen rahul ja õnnelik.

Pane tassi 1 sl melissilehti, vala peale keev vesi ja lase tõmmata 5 minutit. Joo rahulike sõõmudega. Tekib hea vabanenud olek ja hea rahulik uni. Tilguta melissi lillevett juuste sisse ja määri kuklale.

Raudrohu-peavalu

Tunne: olen luuüdini läbikülmunud, mul on tunne, et veri ei liigu mu sees, on külmast tarretunud. Tuul on must läbi tõmmanud ja pea valutab.

Raudrohi võib mõjutada vereloomet luuüdis. See on sügava, tugeva, intensiivse ja kiire toimega taim. Ta tekitab kiirelt soojatunde ja ajab higistama. Kui peavalu on tulnud pea või keha külmetamise tagajärjel, aitab raudrohutee väga tõhusalt.

Pane tassi 1 sl raudrohuõisikuid, vala peale keev vesi ja lase tõmmata 10 minutit. Joo nii kuumalt kui võimalik, võttes lusikaga mett peale (ära tee sisse pane).

Hoia jalgu soojas raudrohuvannis.

Veiste-südamerohu-peavalu

Tunne: peas kohiseb, pulss on ebastabiilne ja rahutu, vererõhk on kõrge. Olen väsinud ja nõrk, tahan puhata. Pea käib ringi ja kõndida pole kindel, tasakaal on paigast ära. Ma tahan rahu, ärge segage mind.

Veiste-südamerohi on parim taim vererõhu kõikumisest tulenevate peavalude korral. Ta rahustab pulsi ja ärritunud tunded.

Pane tassi 1 sl veiste-südamerohu lehti ja õisi, vala peale keev vesi ja lase tõmmata 5 minutit. Joo seda mõrkjat teed, võttes lusikaga mett peale.

Käbiheina-mailase-peavalu

Tunne: pea ei tööta, häid mõtteid ei tule, olen hirmul, et pea hakkab jälle valutama, olen kimpus migreenihoogudega ja kardan neid.

Käbihein ja mailane panevad mõtte tööle. Need on ajuga seotud taimed, mis juhivad su teadmise poole ja parandavad ajuvereringet, ajuainevahetust ja tugevdavad ajuveresooni. Nad annavad sulle tarkust teada saada olemise ja elamise võlust. Sellest, et pole probleeme, on vaid õppetunnid. Joo seda teed, kui tahad otsusele jõuda. Mailane aitab veresoonte lupjumise korral, muutes need elastsemaks.

Pane tassi paar värsket käbiheinanutti ning mõned mailasevarred koos lehtede ja õitega või 1 tl kuivatatud taimi. Vala peale kuum vesi. Lase tõmmata 5 minutit.

Nurmenuku-peavalu

Tunne: mind ei armastata piisavalt, olen üksi, pettunud, mind on solvatud, alt veetud, mina üksi pean kõike tegema. Ma olen häiritud kellegi käitumisest, kõik käib närvidele. Mul ei tule und, häirivad mõtted tiirlevad peas. Keegi ei saa must aru ega aita mind. See on peavalu, mis hakkab hommikul esimeste negatiivsete mõtetega pakitsema ja päeva lõpuks (kõik läheb ju halvasti) paisub tõeliseks stressipeavaluks. Kõik ärritab.

Nurmenuku õrn lõhn avab hinge lukud armastusele ja rahustab maha mässavad tunded.

Tee nurmenukuteed nii: pane tassi lusikatäis nurmenukuõisi ja vala peale keev vesi. Lase tõmmata 10 minutit. Joo jahtunult väikeste sõõmudega, minnes iga sõõmuga päevas tagasi, ja leia igas negatiivses asjas midagi positiivset. Tunned, kuidas peavalu samm-sammult leeveneb.

Pane nurmenukuõied linase kotikese sisse ning aseta kotike laubale ja kuklale.

Artikkel ilmus esmakordselt Tervis Plussis 2015. aasta juunis. Vaata ka teisi tervise ja liikumisega seotud artikleid www.liigume.ee lehelt!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles