Eesti naised mängivad golfi ka tervise, mitte vaid võidu nimel

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Miina Põhi.
Miina Põhi. Foto: Kristjan Madalvee

Eesti Golfi Liidu andmetel on Eestis enam kui 2100 aktiivset golfimängijat, kes kuuluvad mõnda Eesti golfiklubisse ning kellel on handicap’i arvestus ehk aktiivne tulemuste arvestus, mille põhjal enda mänguvormi teistega võrrelda või võistlustest osa võtta. Neljandiku Eesti golfimängijatest moodustavad naised – seejuures on enim aktiivseid naisgolfareid vanuses 35–49-aastat – enam kui 220 naist.

Eesti naiste osakaal golfimängijate seas on aasta-aastalt kasvamas. Võistlusmomendi asemel hindab enamik naisi golfimängu juures sageli hoopis võimalust koos pere või sõpradega värskes õhus viibida, et hoida enda tervist ja saada füüsilist koormust.

Niitvälja golfiväljakul asuva Eesti esimese golfiklubi – Niitvälja Golfiklubi projektijuhi Merle Eenmaa sõnul on golf eatu hobi, mis sobib paljudele, pakkudes seejuures mängulist ajaveetmise võimalust, mis hoiab vormis ja võimaldab samal ajal ka sotsiaalselt aktiivne olla.

Seejuures toob Eenmaa esile, et kuigi mehi on Eesti golfiklubides endiselt rohkem ja aktiivsemalt näha, siis on igal aastal naiste huvi golfi vastu järjest kasvanud. «Naised jõuavad tihti golfiväljakule tänu meestele. Samas jäävad nad pigem stabiilselt mängima siis, kui on ka sõbrannasid, kes uudistama tulevad ning kellega koos harjutusväljakult edasi mängima asuda ning ühistest võistlustest ning – üritustest osa võtta,» lisas Eenmaa. 

Jõelähtmel asuva Estonian Golf & Country Club (EGCC) müügijuhi Katrin Järve sõnul on viimastel aastatel suurenenud naiste huvi golfi vastu nende klubis esiti just algajate hulgas ning enamik neid jõuavad mängijateks, kes huvituvad ka võistlustest.

«Kuigi EGCCs võistlevad naisgolfarid võib laias laastus jagada kaheks: mängurõõmu ja tegevuse kui sellise nimel võistlevad naised ning tulihingelised golfarid, kes võistlevad nii naiste kui ka meestega, siis ometi ühendab kõiki naisi just golfi sotsiaalne pool ehk võimalus olla heade kaaslastega looduses ja värskes õhus, hoides seeläbi enda keha ja vaimu toonuses,» tõi Järv esile.

Kui oma lõbuks mängitakse enamasti ka koos meestega, siis on näha, et võistlustest eelistavad naised pigem siis osa võtta, kui see on vaid neile suunatud.

«Näiteks Niitväljal toimuv «Sõbrannad by Mammograaf» võistluse osalejate arv on aastatega jõuliselt kasvanud – kuigi võistlus toimub tööpäeva pärastlõunal, on osalejate arv enam kui poolsada, mis on kesknädalase võistluse kohta väga palju,» tõi Niitvälja golfiklubi projektijuht esile, võrreldes, et aktiivseid naisklubiliikmeid on Niitvälja Golfiklubis paarsada, mis tähendab, et enam kui veerand naistest osaleb aktiivselt just naistele suunatud võistlustel. 

Mammograafi naistele suunatud kuuemänguline võistlussari algab varajase rinnavähi avastamise kuul mais ja lõppeb septembris, sisaldades erineva stiili ja vormiga võistluseid, et tunnustada naiste hobivalikut ja pakkuda mängulist võistlust, mis looks positiivseid emotsioone.

Võistluse nimisponsori Mammograaf ASi juhatuse liige Silver Raudsepp selgitas, et kuigi golf on sõltuvust tekitav mäng iseendaga, siis on see sõltuvus positiivne, sest aitab hoida tervist, püstitada ja täita eesmärke ning saada häid emotsioone, mis on tervisemurede ennetamiseks ja raviks väga olulised. Seejuures näeb ettevõte, et kui mehi hoiab ala juures võistlusmoment ja hasart, siis naisi pigem positiivne emotsioon ja võimalus läbi mängulise spordiala enda tervist hoida.

EGCC müügijuhi hinnangul on naiste võistlused enam kui lihtsalt võistlused, sest seltskond, auhinnad ja võistlusjärgsed tegevused moodustavad terviku, mille vastu aktiivsed naised järjest enam huvi tunnevad. «Naised harrastavad golfi just seetõttu, et see on tervisliku eluviisi osa koos hea seltskonna ja sportliku vormiga – võistlustel saadav tunnustus on lisaboonus,» tõi Järv esile.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles