Populaarne kasvatusmeetod ei anna väikelapse puhul soovitud tulemust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

«Sul on veel kaks minutit aega telerit vaadata ja siis läheb teler kinni!» Kas selline ähvardus on sulle tuttav? Mitu korda oled sina lapsele sarnaseid hoiatusi teinud?

Paljud vanemad usuvad, et selline ähvardamine mõjub lapsele, kuid teadlased tegid kindlaks, et sellest võib olla rohkem kahju kui kasu. Washingtoni ülikooli teadlased arvasid, et taolised hoiatused muudavad lihtsamaks selle, kuidas lapsi ekraanide eest ära saada, kuid selgus, et see pole sugugi nii, kirjutab Good Housekeeping.

Uurimus paljastas, et kui 1-5-aastastele lastele taoline paariminutiline hoiatus anda, siis muutusid nad «ekraaniaja» lõppedes palju jonnakamaks, kui eelnevalt arvati. Uurimuse juht Alexis Hiniker ütles, et see oli nende jaoks suur üllatus, sest nad arvasid, et kui lapsi on eelnevalt hoiatatud, siis suhtuvad lapsed asjasse leebemalt.

Hiniker selgitas, et nad uurisid asja igast küljest, kuid igal juhul andis vanemate paariminutiline hoiatus kõige halvemaid tulemusi. Lapsed suhtusid «ekraaniaja» lõppemisse leebemalt siis, kui neil oli välja kujunenud konkreetne rutiin (laps teadis algusest peale, et saab telerit vaadata näiteks 30 minutit) või kui nutiseadme aku sai lihtsalt tühjaks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles