Üheksa soovitust neile, kel on partnerist suurem seksiisu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Erinevad libiidod ei tähenda, et peaks tegema midagi drastilist. Kui partneri soov vahekorda astuda ei ühti sinu omaga, ei ole sul automaatselt lubatud ootama jääda, et midagi iseenesest paraneks, sest vastutus suhte eest lasub ka sul.

Psychology Today tutvustab nippe, kuidas partnerile läheneda ja temaga suhelda, et erinevused seksuaalsuses ei rikuks kooselu.

1. Ära võta seda isiklikult. Paaride erinev seksuaaliha on väga tavaline probleem. Kindlasti on raske mitte südamesse võtta, kui partner su lähenemiskatsed järjepanu tagasi tõrjub, kuid tuleta endale meelde, et tema huvipuudus ei ole tingimata seotud sinuga. See ei tähenda, et ta ei peaks sind kütkestavaks või arvaks sinust kuidagi halvasti. Suure tõenäosusega on tema libiido languse taga hormoonid, mingi füsioloogiline probleem, ebakindlus või vaimsed mured. Katsu teda mõista ja talle kaasa tunda. Suure tõenäosusega oleks ka tema ise rõõmsam, kui erutuks kergemini. Libiido langus ei ole mingi lust ja lillepidu, hoolivale ja armastavale partnerile on see raske koorem. Kuigi olukord on sinu jaoks väga muserdav, ei tohiks sa alahinnata seda, mida tunneb tema. 

2. Ära jonni. Kui sa oled mees ja su naine on see, kes huvitub seksist vähem kui sina, siis keskendu rohkem teievahelisele sõprusele. Paljud naised ei suuda seksuaalselt erutuda, kui nad ei tunne partneriga lähedust. Teisisõnu tee seda, mis on tema jaoks oluline - vii teda välja; võta kodus rohkem töid enda kanda; ole tema jaoks rohkem kättesaadav; uuri, kuidas ta päev on kulgenud. Sellised tegevused näitavad naisele, et sa hoolid temast. Näita seda välja ka väiksemate žestidega - tee talle hommikul kohvi; jäta öökapile armastuskiri; helista talle töölt koju ja ütle, et armastad teda; kingi talle koju minnes punane roos jne. Näita oma kiindumust välja juhuslike heatahtlike tegudega. Nii soovib ta palju suurema tõenäosusega sinuga magada siis, kui sinul selleks isu on.

Arusaadavalt võid praegu mõelda, et kui naine on sind tõrjunud, pole sul tahtmist talle lilli viia ja tema vastu hoolivust välja näidata. Siin ei olegi muud, kui et sa pead mõistma oma tegevuse tagajärgi. Kui naine tahab seksida siis, kui ta tunneb sinuga suuremat lähedust, ei jää muud üle, kui sa pead selle lähedustunde nimel vaeva nägema. Ilma selleta ei juhtu midagi ja su seksuaalelu ei parane. Proovi, katseta, ja vaata, mis juhtub. Sõprus on imeline armurohi.

Kui sa oled naine ja sinu libiido on kõrgem kui mehel, siis kehtib tegelikult sama teooria. Väga paljud mehed kurdavad teraapias, et romantika puudumise pärast naaksumine mõjub neile eemaletõukavalt. Mees võib naise nõudmistele vastu tulla, aga muutuda seega passiiv-agressiivseks ja end nii emotsionaalselt kui seksuaalselt sulgeda. Proovi teistsugust lähenemist. Kuigi sa võid tunda end mehe apaatsuse pärast solvatuna, ära ole temaga liialt kriitiline, ole lahke. Meelita oma meest, tee talle komplimente. Kui sa näed, et mees teeb midagi õigesti ja hästi, siis ütle seda ka välja.

Samal ajal vaata, kuidas sa ise käitud. Mõtle, kas su käitumises võiks olla midagi sellist, mille tõttu soovib mees end kaitsta. Kui sa vastad rohkem tema ootustele partnerina, siis vastab tema ka sulle.

3. Tee midagi teistmoodi. Tõenäoliselt on teie iha erisuste probleemist kujunenud omamoodi muster. Kuna sellest on saanud tuline ja kestev probleem, võib suure kindlusega öelda, et te kumbki mängite selles omi rolle. Sina väljendad oma soovi temaga seksida, tema keeldub. Mida rohkem sa teda selleks survestad, seda enam tunneb tema, et on nurka surutud, vihastab ja tõmbub eemale. 

Oleks aega proovida mingit teistsugust lähenemist. 

Esiteks, lase tal olla. Sinu soov ja iha tema järele võib olla talumatult suur, aga püüa end tagasi hoida ja teatud perioodi vältel ära lähene talle. Ära püüa seksi algatada ja vaata, mis juhtub. Seejuures ära räägi talle oma plaanist - lihtsalt lase tal olla ja oota. Mõnikord vajab madalama libiidoga inimene lihtsalt kauem aega, et oma «akusid laadida» ja kui teie naaklemine sel teemal on unustatud, võib ta muutuda vallatumaks. Proovida ju tasub.

Kallimast näppude eemal hoidmine võib olla väga raske, eriti siis, kui tunned end juba erutatult, aga kui sa ei ole sellist lähenemist veel varem proovinud, võiksid selle peale mõelda. 

Lisaks ära räägi enam seksist ja keskendu vahelduseks iseendale. Võimalik, et sa oled end liialt pühendanud suhtele (vähemalt selle seksuaalsele poolele) ja su teised vajadused on jäänud tagaplaanile. Kasuta varem kallimaga vaidlemisele kulunud aega iseendale ja tee midagi toredat. Mine näiteks trenni või sõpradega välja. Kui partner näeb, et sa tegeled enda huvidega ja ei survesta teda endaga seksima, võib tal samuti tekkida soov rohkem sinu elus osaleda. 

Või tee midagi täiesti ootamatut: ütle oma partnerile, et oled teie olukorra kohta lugenud ja saad nüüd temast paremini aru. Sa mõistad ta tundeid ja sul on kahju, et te olete tülitsenud. Kuna teie olukord on tingitud erinevatest soovidest, võite mõlemad tunda end väga halvasti - sina oleks nagu seksmaniakk, tema aga täiesti sugukülm. Tegelikult pole see ju tõsi, ainult teie vajadused on erinevad. Igal juhul on sul suurem võimalus kallimat voodisse meelitada sellega, kui ütled, et mõistad ta tundeid, kui et pead teda «imelikuks» või tema vajadusi valeks. 

Foto:
Foto: Foto: Vida Press

4. Keskendu sellele, mis toimib. Kas teie suhtes on olnud aegu, mil te olete olnud kirglikumad? (Jah, alguses on kõik tegusamad, sest armudes võtavad hormoonid võimust. Enam see teid ei aita.) Mõtle, milline on olnud teie suhe ka hiljem pärast mesinädalateperioodi. Mis oli teisiti neil aegadel, kui partner oli seksist rohkem huvitatud? Mõtle, kas neid ringimusi annaks uuesti luua.

5. Puuduta oma kallimat kiindunult ka ilma seksile mõtlemata. Väga paljud naised kurdavad, et mehed puudutavad neid ainult siis, kui tahavad seksi. See aga rikub nende seksiisu veelgi. Kui sa oled mees, siis tasub see endale meelde jätta. Ilmselt tahab ka sinu naine kallistusi, kaisutusi, käest kinni hoidmist, diivanil teineteise kaisus lösutamist ja rohkem suudlemist. Suudle teda hellalt, aga mitte seksuaalselt. Paljud naised kurdavad, et mees ei oska kallistada ilma, et libistaks käed allapoole. Kuna naised tahavad rohkem lähedust ilma seksuaalse alatoonita, võib see olla väga ärritav ja iga puudutus näib soovina alustada eelmängu. 

Kas tuleb tuttav ette? Kui jah, siis hoia oma kallimat, aga pea sellega piiri ja ära eelda, et te liigute magamistuppa edasi. Su partner hindab seda ja seega ka sind. Ta võib hakata mõtlema, et mis ometigi toimub ja nii ongi hea - murra vanadest käitumismustritest lahti. Kui sa toidad oma kallima hinge, tekib tal suurem soov tegeleda ka kehaliste asjadega. 

6. Rahulda ennast. Kuna teie vajadused on niivõrd erinevad, ei ole sul mõistlik eeldada, et partner peaks täitma kõik sinu ihad. Mõnikord tuleb endaga ise tegeleda. Tõenäoliselt sa juba teedki seda, aga võimalik, et pead seda valeks ja oled partneri peale vihane. See pole ei õige ega õiglane. Isegi kui su kallim tuleks sulle aeg-ajalt vastu, tuleb ikkagi ette kordi, kui sina tahad seksida, aga tema ei taha. See on normaalne ja sa pead sellest aru saama. Senikaua, kuni partner üritab sind mõista ja su soove arvesse võtta, võiksid end rahuldada ilma, et kannaksid tema vastu vimma. 

7. Võta tema armastus vastu. Mõnikord võib olla, et partner soovib su ihadele rohkem vastu tulla ja on valmis seksima ka siis, kui on aru saada, et ta ise pole erutatud. Ära näe selles solvangut, vaid võta see vastu kui tema armastuse kingitus. Heades suhetes tehakse teineteise heaks ka selliseid asju, mille jaoks pole ehk parasjagu kõige paremat tuju. See on igati tore - see on reaalne soov kallimale heameelt teha. Luba oma kallimal näidata oma armastust sellega, et ta on sinuga seksuaalne ka siis, kui seks pole sel hetkel tema lemmiktegevus. Võta see kingitus vastu ja ära näe selles halba, vaid hinda seda. Hea abielu põhinebki sellisel vastastikusel hoolivusel.

8. Austa oma kallima seksuaalseid eripärasid. Tihti on nii, et kui väiksema seksuaalsooviga inimene räägib oma partnerile mingitest tingimustest, mis peavad olema täidetud selleks, et tal üldse iha tekiks, siis on kõrgema libiidoga inimesel seda raske mõista. Näiteks, kui naine ütleb, et eelistab seksida õhtuti, mitte hommikuti, siis mees ei usu seda ja arvab, et naine otsib vaid vabandusi. Või kui mees ütleb, et tahab seksida pärast duši all käimist või ainult siis, kui lapsed magavad, arvab naine, et mees lükkab seksi edasi ja üritab venitada, kuni tema on magama jäänud. Tegelikult ei pruugi need olla kõigest vabandused. Sinul kui kõrge libiidoga inimesel on sellest raske aru saada, sest sa oled kogu aeg valmis seksima. Tema aga vajab erutumiseks erilist õhkkonda. Austa tema soove ja võta neid tingimusi tõsiselt, kindla faktina. 

9. Kui kõik veab alt, siis ole üdini aus. Teraapiasse jõuavad aeg-ajalt sellised paarid, kus mehel ja naisel on niivõrd erinevad seksuaalsed soovid, et lõpuks üks kas petab oma partnerit või jätab ta maha. Võib-olla oled singi mõelnud ühele või teisele. Salasuhe on väga kehv variant. Isegi kui see pakub ajutist rahuldust, teeb see olukorra kodus ainult hullemaks. Mõnikord mõjub petmine või ajutine lahku kolimine partnerile küll nagu äratuskell, aga enamasti ei saa sellele loota. 

Arvatavasti on aga su kannatus juba katkemas. Võimelik, et fantaseerid kellestki teisest või mõtled, kuidas vara jagada. Enne kui lahkud, peaksid olema täiesti kindel, et su partner teab, kui tõsine see olukord sinu jaoks on. Ole kindel, et ta teab, mis juhtub siis, kui miski ei muutu. Ära hakka teda vihahoos ähvardama, ära süüdista, ära kritiseeri. Kui tekib rahulik moment, siis selgita talle, et kuna teie seksiisu on nõnda erinev, siis sa oled siiralt õnnetu ja kaalud lahkuminekut. Ütle partnerile selge sõnaga välja, millest sa oled mõelnud. Seejuures kinnita, et see pole mitte ähvardus, vaid sa oled lihtsalt nii meeleheitel, et ei tea, mida teha. Palu talt veel kord, et ta otsiks oma probleemidele abi. Siis oota ja vaata, mis juhtub. 

Suhtes on kaks osapoolt ja mõlemad vastutavad selle eest, et olukorda parandada. Kui mõlemad pingutavad ja üritavad mõista teineteise tundeid, muutute kahtlemata lähedasemaks nii vaimselt kui füüsiliselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles