Paljud inimesed tunnevad, et on nutiseadmetest sõltuvuses

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased alles uurivad seda, kas «nutisõltuvust» saab käsitleda klassikalise sõltuvushäirena, kuid sellest hoolimata tunnevad paljud inimesed, et nutiseadmed tekitavad neis sõltuvust.

Värske uurimus näitas, et pooled teismelistest noortest leiavad, et nad on nutitelefonidest sõltuvuses ja 28 protsenti neist arvas, et sõltlased on ka nende vanemad. Uurimuse viis USAs läbi meediaorganisatsioon Common Sense Media, kirjutab Huff Post.

59 protsenti lapsevanematest ütles, et nende teismelised lapsed on nutiseadmetest sõltuvuses ja 27 protsenti neist arvas, et ka nemad ise ei suuda nutiseadmetest kergekäeliselt loobuda. 

Uurimusest selgus, et selline ebaterve suhe nutiseadmetega tekitab peres sageli pingeid. 77 protsenti vanematest leidis, et nutiseadmed röövivad liiga palju teismeliste tähelepanu ja 44 protsenti teismelistest ütles sama vanemate kohta. Umbes kolmandik teismelistest ja vanematest nõustus, et nutiseadmete kasutamine tekitab nende peres konflikte.

Selgus, et nutiseadmed võivad lausa pereliikmete elu ohtu seada, seda juhul, kui nutiseadmetega tegeletakse autoroolis olles. Üle poole teismelistest (51 protsenti) sõnas, et nad on näinud, kuidas lapsevanem kasutab autoroolis olles nutitelefoni ja 56 protsenti vanematest tunnistas, et nad on seda teinud.

Tundub, et «nutisõltuvus» mõjutab peresid üsna kurval moel: lapsed tunnevad, et vanemad pööravad neile vähem tähelepanu kui nutiseadmetele ja vastupidi. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles