Aianõu aasta esimeseks kuuks

Tarbija24
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Talv.
Talv. Foto: SCANPIX

Kaitse puid talveohtude eest. Ajast aega on olnud aiapidaja üheks tööks puude kaitsmine talviste ohtude eest. Pahategijate (neljajalgsete närijate, pakase, põletavate päikesekiirte) tõrjumiseks on valida päris palju vahendeid: spiraalsed plastkaitsed, peenesilmaline plast- või traatvõrk vastu tüve või kaugemale ümber puu, riidekangas, vanad riideribad, külmatõkkekangas, vanad katteloori jäägid, sukkpüksid, foolium (mitte vahetult koorele, vahekihina nt paber või riie), okaspuuoksad, tüvede ja alumiste põhiokste võõpamine, pihustatav peleti kitsede, põtrade ja jäneste vastu. Talviste hädade vastu aitab hästi lume kuhjamine taimede ümber. 

Jäine tuul võimendab pakast. Tugev tuul võib pakast isegi mitmekordselt võimendada. Lagedas kohas kasvavaid taimi on vaja seetõttu kindlasti varjutada. Selleks sobivad näiteks tuuletõkkekangas, plastist tuuletõkked (peenesilmaline võrk, mis laseb pooleldi läbi nii õhku kui ka valgust) ning käepärast olevad mistahes plaadid-tahvlid või tihedad sirmid.

Peida nõutaimed pakase eest. Aina enam on läinud moodi nõuviljelus ehk taimede kasvatamine pottides, kastides ja kõikvõimalikes muudes anumates. Talvepakase käes taolised alasti taimed paraku vastu ei pea. Kui nõu on väike ja kerge, saab selle lihtsa vaevaga keldrisse või mujale jahedasse ruumi tõsta. Suure konteineri või hoiuruumi puudumise korral ei jää muud üle, kui tuleb pott soojapidava materjaliga mitmekümne cm paksuselt ümbritseda (nt panna raamistik või rõngas ümber poti). Soojustusena võib kasutada õhkkuiva turvast, saepuru, laastu. Parimaks kaitseks on muidugi lumi, mida ohtralt pottide ümber kuhjata võib. Kindlasti vajab potis olev juurepall ka pealt katmist. Selle vastu, et soojustav materjal võimaliku talvise vihma korral läbi ei vettiks, aitab varikatuse ehitamine. Kui rõdu põrand on õhuke ja maapinnast kõrgemal, peaks soojenduskiht ka poti alla saama.

Raputa okstelt lumi maha. Paksu lumekihi teke tihedatele põõsastele ja okaspuudele koolutab või koguni murrab oksi. Kui kohevat lund saab üsna kerge vaevaga maha raputada, siis vihmasaju järsul üleminekul lumeks tekkinud kandamid kleepuvad tugevasti okste külge. Sellise lume eemaldamisel ole väga hoolas: pungadki võib üsna kergelt lahti kangutada.

Pärast lume eemaldamist seo puude või põõsaste oksad pehme paelaga kokku, et edaspidist okste laialivajumist ennetada. Väiksematele taimedele võid meisterdada lippidest varikatuse, mis lumeraskuse enda kanda võtab. Päris väikestele taimehakatistele pane peale kummuli pott.

Aja lumi kasvuhoonelt maha. Kui paks lumi jääb kasvuhoonele püsima, pühi see kiiremas korras maha, sest raskus surub nii klaasidele (plastile) kui ka tarinditele. Nõrgemad ehitised võivad seeläbi üldse kokku kukkuda.

Sool ohustab taimi. Asulates on talvel probleemiks tänavate soolatamine. Paratamatult satub tänavalt soolasegust lund ka taimede lähedusse. Aiaomanik peab nüüd silmad lahti hoidma, et ülesoolatud lumepuder murule ega selles kasvavate õrnade puude-põõsaste ümber, samuti lillepeenardele sulamist ootama ei jääks.

Meelita linnud aeda. Üheks kahjurite vastu võitlemise võimaluseks on lindude meelitamine aeda. Meil talvituvaid värvukesi on üsna palju. Et nende söögipoolise leidmise vaeva vähendada, tuleks aeda toidumajad seada. Nii harjuvad linnud uue sööklaga, samas urgitsevad puude otsas kooreuuretesse peitunud talvituvaid kahjureid. Kui juba sulelised aeda meelitatud, peab seal neile kindlasti kuni kevadeni rooga võtta olema. Paigalinnud jätkavad ka ilmade soojenedes elu samas piirkonnas. Selleks ajaks on mõistlik neile ka pesakastid paigaldada.

Kui pakane kipub ka keldrisse... Kui tavalisel talvel on keldritel kaitsev lumevaip ümber ning hoolas aednik peidab vundamendigi lume sisse, siis lumepuuduse korral pääseb pakane igast väiksemastki praost säilitusruumile ligi. Siseseintele härmahabeme tekkimine on ohumärgiks, et õrnemad viljad võivad külma poolt näpistatud saada. Ega muud üle jää, kui kohe salvedele-kastidele paksud põrandani ulatuvad vammused peale visata. Käiku lähevad ka vanapaberivarud, sest mitmekihilised ajalehed on hea soojapidav materjal. Ja kindlasti peaks keldris talvevarude läheduses kraadiklaas olema, mida aeg-ajalt takseerimas tuleks käia.

Allikas: www.aiandus.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles