Mis on sinu kiindumusstiil?

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Kiindumine on kohanemismehhanism, mille kaudu me kogeme sotsiaalset sidet teiste inimestega. See aitab meil imikuna ellu jääda ning täiskasvanuna seob meid armastatud partneriga.

Tervisekäitumise eksperdi, psühholoog Emily Nagoski sõnul määrab meie kiindumussuhteid täiskasvanuna see, kuidas meid lapsena kasvatati. Erinevate kiindumusstiilide kujunemist võib veidi mõjutada ka temperament, kuid järgnevad põhitõed on seotud meie kasvatusviisidega, kirjutas goodinbed.com.

Väga lühidalt öeldes – me kiindume turvaliselt, kui meie hooldajad (tavaliselt vanemad) on pea alati olemas, kui neid vajame. Neil tingimustel õpime, et hooldajad tulevad tagasi, kui lahkuvad ning ei hülga meid. Seega, kui miski meid hirmutab, siis teame, et võime nende juurde minna ja oleme kaitstud. Hülgamisel on otsustav tähtsus: imiku elu sõltub otseselt sellest, kas tema hooldaja tuleb tagasi või mitte.

Kiindume ebakindlalt, kui ei saa enda vanemate peale täielikult loota. Kui viimastel on suur stress, palju lapsi, kelle eest hoolitseda, alkoholi- või narkootikumide sõltuvus, isiksuse- või meeleoluhäire, siis ei pruugi nad alati olemas olla, kui imik neid vajab ning kui nad ongi kohal, pole kindel, et võimelised abistama.

Kõik see taandub kolmele põhilisele kiindumusstiilile.

Turvaline. See tähendab, et kui isik, kellesse ollakse kiindunud, läheb ära,siis kannatatakse, kuid ei teki paanikat. Oled enam-vähem kindel, et nad pöörduvad tagasi, kui neid vajad ning kui tulevad, siis tunned end paremini.

Ärev. Äreva kiindumusstiiliga klammerdutakse meeleheitlikult isiku külge, kellesse kiindunud ollakse, et toime tulla tema lahkumise võimalusega. Kui ta peaks sind hülgama, tekib paanika ning kui isik tuleb tagasi, ei tunne sa end tingimata paremini.

Vältiv. Selle stiili puhul kohaned võimalusega, et kiindumuse objekt sind hüljata võib, jättes end sidumata. Vältivad lapsed ei eelista enda vanemaid teistele täiskasvanutele, vältivad täiskasvanud nõustuvad tõenäolisemalt ja kiidavad heaks anonüümse seksi.

Lisaks kaootiline. Osa inimeste kiindumustiil on korrapäratu. Nad on segaduses ning võivad enda emotsioone väljendada tõeliselt meeleheitlikult ja hoolimatult.

(Kõik on muidugi eelkirjeldatust veidi keerulisem, kuid alustuseks sellest piisab.)

Suhetes mängib rolli lisaks sinu kiindumusstiile samavõrd ka parneri stiil ning isiklik stiil mõjutab ka leppivust partneri omaga. Kui näiteks ärev kohtab vältivat, siis mängib see rolli nende omavahelise suhte dünaamikas ning võib ette kujutada, mis segadust see tekitab.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles