Piinab unetus, stress ja peavalu? Kaanid külge!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tsiistre Teemaja perenaine Maiden Paljak on nüüdseks veendunud kaaniravi heas toimes.
Tsiistre Teemaja perenaine Maiden Paljak on nüüdseks veendunud kaaniravi heas toimes. Foto: Maiden Paljak / Erakogu

Egle Vodi on väega naine, kellel pealtnäha vastikud sõbrad – libedad ja verelembesed kaanid. Egle aga teab, on õppinud ja näinud, et traditsiooniline kaaniravi on miski, mis võib nii mõnegi tänapäevase haiguse vastu aidata. «Hästi on kaaniravi mõjunud migreeni, kõrge vererõhu korral, see võtab ära veenilaienditega kaasnevad valud ja pinged,» loetleb Egle ja lisab, et kaaniteraapia teeb muuhulgas ka rahulikumaks. «Meie kehad on imelised ja tervenevad imelisi teid pidi, kunagi ei tea, mis võib olla tervenemise põhjuseks. Eks kõik algab ikka suhtumisest ja usust.»

Egle Vodi
Egle Vodi Foto: Egle Vodi / Erakogu

Muidugi on Egle juurde jõudnud inimestel teinekord nii mõnigi küsimus. «Kaks inimest on mulle näiteks öelnud, et kaanid lähevad ju naha alla!» muigab terapeut. «Paljud kardavad neid ka lapsepõlve tõttu, kui tiigis ujudes kaanid jala külge tulid. Mõned kardavad ka verd.» Egle rõhutab, et kaanid on kasutatavad ühekordselt ning ei tasu karta, et kuskil purgis kasvatatakse «inimese kaani». «Samuti ei korjata kaane loodusest, selleks on spetsiaalsed kaanikasvandused, kust kaane tuuakse,» selgitab Vodi. «Eestis on apteegikaan kaitse all.»

Foto: Maiden Paljak / Erakogu

Egle põhilisteks klientideks on naised, kui leidub ka mehi, ning abi tulevad otsima inimesed igas vanuses. Eriti hästi aitavad kaanid nö naistehädade korral ning seda just peamiselt verd vedeldavate omaduste tõttu. «Abi võib saada ka liigesehädade korral – kaanid parandavad liigese ümber olevat verevarustust.»

Kaanid viisid stressi

Üks Egle klientidest on Tsiitre Teemaja perenaine Maiden Paljak, kes tunnistab, et kardab väga verd. «On tavaline, et vajan põhjalikku nuuskpiiritusega turgutamist, kui lõikan noaga sõrme või saan hambaarsti juures tuimastava süsti. On esinenud ka teadvusekaotust. Samas võin siduda teiste haavu ja nülgida jahisaaki, pole probleemi,» kirjeldab Maiden ning meenutab oma esimest kaaniseanssi – ka siis hakkas pilt virvendama, kui vingerdavad tegelased põlvedele asetati ja nad tööle asusid. «Kaanid ei teinud haiget, esimesed viis minutit oli selline magus valu,» meenutab Maiden. «Siis aga tekkis selline kergele joobele sarnane tunne.»

Maiden ütleb, et kuigi tal on olnud juba mõnda aega huvi tavameditsiinist erineva teraapia vastu, ei olnud ta senini enda jaoks õiget lahendust leidnud. Abi otsis ta aga just erinevate murede vastu, millele on raske panna ühtset diagnoosi – stress, unetus, närvilisus. «Selle on põhjustanud soov olla oma hobi ja tööd ühendav naine ning soov pingelise olukorraga toimet tulla. Tasakaalutus, mis annab tunda ka füüsilises kehas.»

Foto: Maiden Paljak / Erakogu

Pärast kaaniravi esimest seanssi täheldas Maiden, et tuju oli järgmistel päevadel tohutult hea. «Kui varem tekkis pingelises olukorras vastupandamatu soov haarata veiniklaasi järele ja tühjal pilgul telerisse süüvida, siis nüüd kutsus õue jooksma ja jalutama, lastega lõket tegema veel peale pika tööpäeva lõppu,» tõdeb Maiden, et kohe oli tunda positiivset muutust.

Nüüdseks on naine neli korda Egle juures teraapiaseanssidel käinud ning oskab juba paremini tunnetada, kui pikk vahe võiks kahe ravikorra vahele jääda. Nimelt veritsevad kaanihaavad umbes ööpäeva ning sidet nende ümber tuleb hoolikalt vahetada, seega tasub taastumiseks võtta aega. Kolmandal korral pandi Maidenile suisa kuus kaani ning näiteks vasakul õlal, mis on üks kõige rohkem pinges koht naise kehal, oleksid kaanid end vaat et lõhki imenud. «Ka suutsin vedada kaaniravisse oma sõbra, kes on krooniline maofoob, kaanidest rääkimata,» räägib Maiden. «Aga kui on vajadus ja usk ja hea lahke Egle asju selgitamas, siis kaob ka hirm.»

Egle Vodi julgustab inimesi kindlasti huvi korral kaanide kohta rohkem uurima, kuigi talle tundub, et tavameditsiin natuke kardab alternatiivmeditsiini, kuna tegu on valdkonnaga, milles meil pole piisavalt teadmisi. «Kui ma oma perearstile ütlesin, et kaaniraviga tegelen, ei kostnud ta nagu midagi,» mõtiskleb Egle ning meenutab endometrioosiga patsienti, kes aastaid püüdis rasestuda, aga see õnnestus alles pärast kaaniteraapiat. Egle kinnitab, et alternatiivmeditsiin ja tavameditsiin kohe kindlasti ei välista teineteist, vaid neid võiks vaadelda kui üksteist toetavaid praktikaid, mis käivad käsikäes. Ja kohe kindlasti võiks huviline oma perearstiga kaaniravi osas nõu pidada.

«Ma arvan, et on erinevad seisukohad nagu ikka elus,» sõnab Egle. «Mõned ütlevad, et loomulikult proovi, teised kardavad ja laidavad maha. Tuleb kuulata oma südamehäält, mida sinu keha parajasti vajab.»

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles