Hormoonplaastrid ei suurenda trombide tekkeriski

Marina Lohk
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ajakirjas Menopause avaldatud uurimistulemused kinnitavad, et tülikate menopausisümptomite kergendamiseks mõeldud hormoonasendusravi plaastrid võivad olla ohutumad kui sama toimega tabletid.

Nimelt näitas uurimus, et naistel, kes eelistavad menopausivaevuste leevendamiseks kasutada tablettide asemel hormoonplaastreid, ei pruugi olla suurem oht trombide tekkeks jalgades või kopsudes isegi siis, kui neil on eelnevalt sedalaadi probleeme esinenud, vahendab med24.ee.

Hormoonasendusraviga kaasnevate riskide tõttu soovitavad spetsialistid valida võimalikult väikese hormooniannuse ja manustada seda nii lühikest aega kui võimalik.

Mitmete uurimuste kohaselt ei suurenda hormoonplaastrid naistel esmakordse venoosse tromboemboolia – jalaveenides või kopsudes trombide tekkimise – riski.

Prantsuse teadlased uurisid hormoonravi ja korduva venoosse tromboemboolia vahelist seost naistel, kellel see terviseprobleem oli juba esinenud.

Analüüsiti andmeid 1023 naise kohta, kellest 103 hakkasid kasutama hormoonplaastreid menopausivaevuste leevendamiseks pärast seda, kui olid lõpetanud venoosse tromboemboolia ravi, mis enamasti hõlmab ka mitmekuist trombivastaste ravimite manustamist. Veel 10 naist võtsid hormoonravi tablette ja ülejäänud ei saanud üldse hormoonasendusravi.

6,5 aasta jooksul tekkis korduvalt trombe 77 naisel ehk aastas 1 protsendil naistest. Hormoonplaastrite kasutajatel ei ilmnenud suuremat riski kui nendel, kes hormoonasendusravi ei saanud.

103 naisest, kes kasutasid plaastreid, tekkis korduvalt tromb vaid kuuel. Samas tekkis kümnest naisest, kes võtsid tablette, korduvalt tromb tervelt kahel. Kui teadlased võtsid arvesse ka naiste vanust ja kehakaalu, ilmnes, et nendel, kes võtsid tablette, oli kuus korda suurem oht korduvate trombide tekkimiseks kui nendel, kes ei saanud hormoonasendusravi.

Uuringut rahastas osaliselt Prantsuse ravimifirma Pierre Fabre Sante. Uuringus osalenud teadlased ei teatanud ühestki finantshuvide konfliktist.
 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles