Ohtlik herpes ronib silma ja mujalegi

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suguühtest saadud herpes võib haarata oma võimusesse suure osa kehast ja tekitada ebameeldivaid vaegusi terve elu.
Suguühtest saadud herpes võib haarata oma võimusesse suure osa kehast ja tekitada ebameeldivaid vaegusi terve elu. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Tavaliselt seostatakse herpest ohatisega huultel, kuid vaid väike osa inimesi teab, missuguste tagajärgedega võib keha jaoks lõppeda tutvumine näiliselt küllaltki ohutu herpesega.

Herpese esmane tekkimine organismis kulgeb reeglina sümptomiteta, mis esinevad ainult 10–20 protsendil haigetel, kirjutab Terviseuudised. See on haigus, mida tekitavad herpes simplex, herpes varicella-zoster ja teised viirused, mille nimesse kuulub sõna «herpes». Ladina keeles tähendab «herpein» «roomama» ja see ongi haiguse iseloomulik kulg: ühest väikesest villist levib see haigus üle kogu keha.

Kõige tuntum ja levinum herpest tekitavatest viirustest on herpes simplex, mille tõttu tekkivad tavaliselt villid huultel. Teist tüüpi viirus on suguelundite herpese tekitaja, kuid mõlemad võivad avalduda erinevatel organitel – huultel, silma sarvkestal, suguelunditel, mandlitel (herpangiin), kesknärvisüsteemis ja mujalgi.

Herpesele on iseloomulik väikeste valulike villide tekkimine kahjustatud organitele. Mõne aja pärast nad lõhkevad, jättes järele haavandeid ja tekitades suurt valu. Lisaks nahale võivad herpese viirused kahjustada ka näiteks suuõõnt ja silmi ning põhjustada tuulerõugeid, aju- ja ajukelme põletikku, hepatiiti ja kopsupõletikku.

Kord organismi sattunud herpes jääb sinna püsima, kusjuures haigus ägeneb perioodiliselt. See võib toimuda kas korra kuus või ka korra mitme aasta tagant. Haiguse avaldumist soodustavad näiteks stress ning ülejahtumine ja ülekuumenemine. Kuna arvatakse, et herpes võib soodustada ka emakakaela vähki ja tupevähki, mida saab ravida üksnes algstaadiumis, siis peaksid kõik herpese viirust kandvad naised käima iga poole aasta tagant naistearstil kontrollis. Peale selle on herpese all kannatavad inimesed vastuvõtlikumad ka HIV-le.

Kuna siiani ei ole olemas ühtegi ravimit, mille abil saaks suguelundite herpese täielikult välja ravida, siis on selle haiguse ennetamine väga oluline. Neil, kel tekkib suguelundite herpes, tuleb kohe täielikult loobuda seksuaalkontaktidest. Suguelu võib taastada vähemalt kümne päeva möödudes, kuid mitte enne kui kaks päeva pärast sümptomite täielikku kadumist. Kuid ka see abinõu ei pruugi partnerit täielikult kaitsta – mõned seda viirust kandvad inimesed kannavad seda haigust pidevalt edasi, olenemata nahakahjustustest ja muudest sümptomitest. Ennetamisel on kasu küll kondoomist, kuid ka see meetod ei ole täiesti kindel. Seega on paraku kõige kindlam viis suguelundite herpese vältimiseks seda viirust kandvate partnerite vältimine.

Loe täismahus artiklit portaalist Terviseuudised.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles