23 üllatavat asja, mis mõjutavad sinu edukust

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Teadlased on kindlaks teinud, et see, kui edukas inimene on, võib sõltuda üsna mitmest asjast. Kusjuures, sa ise ei pruugi selle pealegi tulla, et mõni näiliselt tähtsusetu asi võib määrata sinu edukuse.

Business Insider tõi välja 23 üllatavat asja, mis mõjutavad meie edukust.

1. Sünnikuu. Teadlased on muuseas leidnud, et juunis ja juulis sündinud tegevjuhid on teistest mõnevõrra vähem edukad. Miks? Sest juunis ja juulis sündinud lapsed võivad koolis olla teistest nooremad, mistõttu võib neil olla raskem eakaaslastega sammu pidada.

2. Sünni järjekord. Uurimused on näidanud, et esiklapsed on teistest ambitsioonikamad, võistlushimulisemad ja saavutavad koolis paremaid tulemusi.

3. Erakool vs tavakool. Teadlased on kindlaks teinud, et erakoolis ei saa lapsed sugugi paremat haridust kui tavakoolis. Erakoolis käinud lapsed võivad pärast kooli lõpetamist edukad olla vaid tänu sellele, et nad on tulnud jõukatest peredest.

4. Edukus matemaatikatunnis. Matemaatikatunnis tasuks pingutada, sest uurimused on näidanud, et need õpilased, kes saavutasid matemaatikas paremaid tulemusi, teenisid täiskasvanuna ka suuremat palka.

5. Sport ja trennid. Regulaarne trenn ja sportimine on seotud paremate tulemustega koolis. Paremad tulemused tähendavad aga paremat töökohta ning suuremat palka.

6. Sõjavägi. Ühest uurimusest selgus, et need, kes on sõjaväes käinud, võivad olla teistest paremate juhiomadustega. 

7. Tervislikud magamisharjumused. Teadlased tegid kindlaks, et mida vähem õpilased öösel magavad, seda halvemini sooritavad nad erinevaid teste ja kontrolltöid. 

8. Õigel ajal tööle jõudmine. Uurimused on tõestanud, et ülemused hindavad kõrgemalt neid töötajaid, kes jõuavad tööle teistest varem. 

9. Pikkus. 2004. aastal tehtud uurimus näitas, et mida pikem inimene on, seda suuremat palka ta teenib. 

10. Hea välimus. Ka välimus mängib oma rolli: nimelt on leitud, et kenama välimusega inimesed teenivad rohkem palka. Neid palgatakse kiiremini tööle ja neile pakutakse suuremat palka kui vähem nägusatele inimestele.

11. Hea huumorimeel. Üks uurimus näitas, et õnnelikud töötajad on 31 protsenti töökamad ja teenivad 37 protsenti kõrgemat palka. 

12. Lühike eesnimi. Uskuge või mitte, kuid lühema eesnimega inimesed teenivad rohkem palka. Kui su nimi on näiteks Anna-Maria, siis soovitavad eksperdid kasutada neist ainult esimest.

13. Ametlik riietus. See võib kõlada pealiskaudselt, kuid teadlaste hinnangul tasuks rõhku panna ka õigele riietusele. Uurimus tõestas, et ametlikumat riietust kandvatele inimestele pakutakse suuremat palka, sest nad näevad enesekindlamad välja.

14. Suhtestaatus. Ühest uurimusest paljastus huvitav asjaolu: kui meeste palk võib pärast abiellumist tõusta, siis naiste oma pigem langeb. 

15. Mässumeelne iseloom lapsepõlves. Teadlased on leidnud, et mässumeelsed lapsed võivad täiskasvanuna teistest rohkem teenida. 

16. Eneseimetlus. Teadlased on üha enam avastanud, et n-ö tumedad isikuomadused võivad aidata tööl edu saavutada. Näiteks on leitud, et inimesed, kel on kõrge eneseimetlus, teenivad teistest rohkem palka.

17. Usaldusväärne välimus. 2015. aastal tehti uurimus, mis tõestas, et usaldusväärse või domineeriva välimusega inimesed võivad olla teistest edukamad. 

18. Madal hääl. Üha enam on leidnud kinnitust ka see, et madalama hääletooniga inimesed on teistest edukamad. 

19. Kehaehitus. Uurimused on näidanud, et tööandjad kipuvad eelistama saledaid inimesi ülekaalulistele. Samuti on leitud, et ülekaalulised inimesed teenivad teistest vähem palka.

20. Stressitaluvus. 2015. aasta uurimus paljastas, et kui mehel on kõrgem testosterooni ja kortisooli ehk stressihormooni tase, siis on tal vähem alluvaid kui neil meestel, kel on stressihormooni tase madalam.

21. Isiksuse tüüp. Uurimused on näidanud sedagi, et ekstraverdid teenivad rohkem palka kui introverdid. 

22. Küünilisus vs optimism. USAs ja Saksamaal viidi läbi uurimus, mis tõestas, et küünilised inimesed teenivad vähem palka kui nende optimistlikud kaaslased.

23. Nutikus lapsepõlves. Teadlased on kinnitanud, et nutikatest ja intelligentsetest lastest saavad tulevikus tugevad juhid. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles