Suurim viga, mida kodukujunduses tuleks kindlasti vältida

Kristel Trell
, Kodu.postimees.ee vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koju saab värve tuua ka patjade ja lilledega.
Koju saab värve tuua ka patjade ja lilledega. Foto: Vida Press

«Suurim viga, mida inimesed oma kodude kujundamisel teevad, on üledekoreerimine,» nendib tuntud Eesti sisearhitekt Aet Piel. «Inimesed kardavad ühetoonilisi seinu, sestap pannakse seina suuremustriline tapeet, vannitubadesse tehakse tumedaid aktsentseinu – kõik need asjad on tegelikult üleliigsed.»

Foto: Vida Press

Pieli sõnul peaks ennekõike korteris kasutama kõiki nippe, et eluruum suurema, avarama ja valgusküllasemana paistaks: heledad seinad ja põrandad, vähe kontraste, valgust läbilaskvad klaaspinnad, seina värvi sisseehitatav mööbel. «Soovitaksin just viimase lasta teha pigem silmatorkamatu.» Kodu dekoreerida soovitab Piel vaaside, lillede ja tekstiilidega.

Foto: Vida Press

Ent paljudel on hirm, et suurte heledate pindadega kodu mõjub liiga steriilselt ja kodus tekib tunne, justkui viibiksid haiglaseinte vahel. «Muidugi tahame kõik, et kodu oleks hubane ja isikupärane. Valget kodu armastavad põhjanaabrid toovad näiteks seintele palju kunsti, eestlased pigem mitte. Maalid, skulptuurid, kaunid disainelemendid, näiteks valgustid, muudavad aga kodu väga isikupäraseks,» soovitab ta.

Palju sõltib Pieli sõnul mõistagi ka eelarvest. «Disain on kallis, ja teinekord tundub, et tapeet seinas aitab kodu lihtsalt ja odavalt hubasemaks teha. Samas ei pea tapeet alati olema võimsa mustriga ja pealetükkiv – pane parem lilled vaasi, kasuta patju ja vaipu,» annab ta nõu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles