Kümme nippi, mis aitavad õllekõhukest kaotada

Heilika Leinus
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vahel võib ka väikestest nippidest hea kaalu saavutamisel palju abi olla.
Vahel võib ka väikestest nippidest hea kaalu saavutamisel palju abi olla. Foto: West Coast Surfer/picture alliance/moodboard/Scanpix

Kui tavaliselt räägitakse toitudest, millest peaks loobuma, siis viimasel ajal on teadlased hakanud üha rohkem tähelepanu pöörama salenemist soodustavatele söökidele.

Teadlased on avastanud, et järgmised kümme nippi aitavad eriti hästi saleneda, kirjutab ajakiri Bild der Frau. Neist võtetest võib lameda kõhu saavutamisel abi olla nii naistel kui ka meestel.

1. Vürtsikas saiakate kiirendab ainevahetust

Mida kiirem on ainevahetus, seda kiiremini hakkab keha tarbima ka reserve. Seetõttu võiks magusa saiakatte hommikul külmikusse jätta ja süüa selle asemel vürtsikat paprikamääret. Selles on hulk kapsaitsiini, mis soodustab sooja tootmist ja energia põletamist. Pealegi on kanada teadlased avastanud, et terav maitse vähendab söögiisu. Vürtsikat saiakatet saab kas poest osta või ise teha.

Paprika-tšilli määre – 450 milliliitrit

Tükelda kaks punast paprikat suuremateks ja kolm sibulat väikesteks kuubikuteks. Eemalda ühest punasest tšillikaunast seemned ja haki tšilli väikeseks. Prae sibulad ja tšilli kahe supilusikatäie õliga potis kergelt läbi. Lisa paprika ja lase segul viis minutit kaane all kergel tulel praadida. Lisa kuus supilusikatäit valge veini äädikat, neli supilusikatäit vett, natuke soola ja üks teelusikatäis suhkrut ning sega kõik korralikult läbi. Lase 40 minutit keeda, kuni segust on saanud moositaolise paksusega määre.

2. Söödav lõikhein peatab nälja

Söödava lõikheina ehk maamandli mugulad on suurepärased kõigile, kes võitlevad pidevalt näljatundega. Neis on väga palju kiudaineid, mis tekitavad tükiks ajaks täiskõhutunde. Need magusad pähkli moodi mugulad sobivad suurepäraselt jogurti ja müsliga.

Banaanijook söödava lõikheinaga

Selleks, et kiiresti alla võtta, võiks ühe toidukorra asendada näljatunnet kustutava joogiga. Lõika üks banaan tükkideks, sega see 200 milliliitri vähese rasvasisaldusega piimaga ja kahe teelusikatäie söödava lõikheina mugulatega. Püreeri ja vahusta segu mikseriga.

3. Piiniaseemned soodustavad salendavate hormoonide teket

Piiniaseemnetest tulev hape soodustab koletsütokiniini teket. See hormoon saadab ajule signaale, mis ütlevad, et kõht on täis, mistõttu sööd vähem. Peale selle sisaldavad piiniaseemned rohkem valku kui teised pähklid ja seemned.

4. Pektiin aitab rasva välja viia

Kõrge veesisaldusega toidud on suurepärased salendajad, sest neis leiduv kiudaine pektiin aitab kehast välja viia suhkruid ja rasvu. Pektiini leidub palju näiteks õuntes ja pirnides, porgandites ja marjades. Esimest kahte võiks süüa koos koorega.

5. Barbadose kirss aitab kaloreid põletada

Barbadose kirss ehk Acerola kirss on tõeline C-vitamiini pomm, mille mahlas on seda vitamiini saja milliliitri kohta 650 milligrammi ehk 13 korda rohkem kui apelsinis. C-vitamiin on kaalu langetamiseks oluline, sest see aitab kehal omandada taimedes leiduvat rauda.

Rauda on näiteks täisteraleivas ja see parandab hapniku transporti rakkudesse ja soodustab seega rasva põletamist. Juua võiks Barbadose kirsi mahla, millele ei ole lisatud suhkrut. See paks vedelik on looduslikul kujul äärmiselt hapu, kuid kaalu langetamiseks piisab ka väikesest klaasikesest. Näiteks võiks leiva juurde juua 50 milliliitrit lisasuhkruta Acerola kirsi mahla.

6. Goji marjad kasvatavad lihaseid

Keha põletab kaloreid ka siis, kui istume vaikselt diivanil või lamame voodis. Seejuures on lihastel tarvis rohkem energiat kui rasvkoel. Kahjuks jääb lihaseid vananedes üha vähemaks. Kümne aastaga kaotame ligikaudu viis protsenti lihastest. Selle vastu on USA toitumisspetsialistide sõnul abi goji marjadest ehk harilikust taralõngast, millest keha saab korraga 18 erinevat aminohapet. Keha ei suuda ise kõiki neid valkude olulisi koostisaineid toota, kuid lihasmassi hoidmiseks on aminohapped vajalikud.

7. Keefir blokeerib insuliini

Nii kaua, kui veres on palju insuliini, saab keha käsu üleliigse suhkru kiireks ladustamiseks kõhu piirkonnas. Seetõttu kasvavad seedimise ajal rasvapolstrid. Õnneks on teadlased leidnud ühe mineraali, mis ohjab insuliini toimet – kaltsium kiirendab rasvade lagundamist 60 protsenti ja aitab õllekõhukesest eriti hästi lahti saada. Eriti palju kaltsiumit on keefiris, kus seda leidub saja grammi kohta 124 milligrammi.

Joo päevas 250 milliliitrit keefiri. Kui on magusaisu, siis võib sellele lisada natuke kaneeli või vanillisuhkrut. Kui on soov millegi teravamaitselise järgi, võib lisada näiteks vürtskööment või paprikat.

8. Pu-erh-tee hoiab kehakaalu

Paljud uuringud on näidanud, et punane pu-erh-tee aitab kaalu langetada. Selles leidub kaht sorti kasulikke aineid: saponiinid seovad rasvu ja mõruained soodustavad seedimist. Jaapani teadlaste uuring näitab ka, et pärast kiiresti kaalu langetavat dieeti aitab see tee ka väiksemat kehakaalu säilitada. Tassi pu-erh teed võiks juua kas söögi kõrvale või kohe pärast sööki.

9. Lavendel aitab stressi vähendada

Stress tõstab kehakaalu, sest keha valmistub siis hädaolukorraks ja ei põleta enam energiat, vaid kogub ressursse, mida võib hätta sattudes vaja minna. Seega ei ole ühestki dieedist kasu neil, kel ei õnnestu lõõgastuda. Seda aitab suurepäraselt teha lavendel. Stressi vähendamiseks võiks lavendliõli segada mandliõliga. Saadud segu võiks kas randmetele tupsutada või taskuräti peale panna ja seda aeg-ajalt nuusutada.

10. Hapukurk puhastab keha

Soolestikus elab nii kasulikke kui ka kahjulikke baktereid. Kasulikud bakterid soodustavad seedimist, kahjulikud takistavad toitainete imendumist ja tõstavad kehakaalu. Uuringud näitavad, et ülekaalulistel takistab kehakaalu langetamist sageli just kasulike soolebakterite vähesus. Hapukurgis ja hapukapsas on piimhappebakterid, mis aitavad  taastada sooleelustiku tervisliku tasakaalu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles