Magus mood gardeeniaõitega

Kristina Herodes
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Käsitsi valmistatud, ruumilised gardeeniaõied sündisid sel korral Tiina Talumehe enese sõrmede all.
Käsitsi valmistatud, ruumilised gardeeniaõied sündisid sel korral Tiina Talumehe enese sõrmede all. Foto: Tiit Mõtus

Kuidas võiksid välja näha romantilised kevadunistused kleitideks kehastununa? Tiina Talumehe kevadkollektsioon on üle puistatud imeliste gardeeniaõitega ja pärineks justkui unistuse magusast maailmast.

Eesti moemaailma romantikakuninganna Tiina Talumees esitles Kultuurikatlas black box’is oma helget ja pastelset kollektsiooni. Sümfooniaorkestri peenelt timmitud harfi- ja tšello-helide saatel ilmus kunstipärase lillekujundusega poodiumile 54 imelist kleiti. Tundlik värvimäng voogas väljamõõdetud varjundites säravast valgest läbi kreemi, musta, pastellide ja õrna korallitooni erksa päikesekollaseni. Moelooja lasi omal naiselikul poolel vabalt kleitidele õisi külvata ning ei peljanud ka magusat ilu.

Sõna «magus» saadab stiilimaailmas tavaliselt kahtlane maik, kuid Tiina näitas meisterlikult, et ka suhkrused kroonlehed ja glasuuritud sillerdused võivad mõjuda vägagi maitsekalt. Kõrgmoekollektsiooni täiendas koostöös Kadri Mertsinaga valminud maiustustesari Sweet & Chicil Couture Cookies. Mm… paras aeg teha nii silm kui ka suu magusaks ning uurida seda kõike lähemalt.

Tiina, milline on sinu tuliuus moekevad looja enda pilgu läbi?

Mul on sel korral hästi magus kollektsioon. Süütu, ingellik look. Oleneb, kuidas neid kleite kanda – mina soovitan jätta soengusse veidi hooletust ja loomulikkust, mitte lisada rohkem aksessuaare ega ehteid, siis jääb tervik kerge ja õhuline. Mahedalt ja maitsekalt magus.

Kavandades mõtlesin kohe, et leiduks eri lõikeid paljudele figuuritüüpidele, nii ongi kollektsioonis sirgemaid siluette ja taljes kleite, kaharaid seelikuosasid, rikkalikult lilledega üle külvatud kleite ja reserveeritumat ilu. Naised on ju erinevad ja mina mõtlen luues sellele, et eri natuurid leiaksid siit oma lemmikkleidi.

Võib julgelt öelda, et see kollektsioon on Pööriöö päevane jätk, kus lilled puhkenud õitsele.

Kollektsioon kui lõhnav lilleaed – kuidas just gardeeniad sind kõnetasid?

Loominguline protsess on mõnes mõttes nagu teekond, talvises couture kollektsioonis töötasin laserlõikelise taimeornamendiga ja ilmselt see juhatas edasi. Leidsin juhuslikult kanga, mil oli väga imeline taimeoksa motiiv, fantastilised õied, mis mind väga inspireerisid. Alguses ma isegi ei teadnud, et see on gardeeniaoks. Sama teema jõudis igalt poolt minuni. Iggy Popil on uus lugu «Gardenia», mis räägib küll naisest, kuid siis mõistsin, et täpselt see teema, see imeline taim mind köidab.

Gardeenia pole mingi lihtne lill, tal on päris eriline karakter, teda peetakse lausa jõu sümboliks.

Täpselt! Ta on mõnes mõttes nagu naine, täiesti ainulaadne. Neid on 142 eri liiki, igal taimel vaid üksainus kordumatu õis. Ja olgugi et gardeeniaõis võib välja näha süütuke ja armas nagu sefiiritordi lill, on tal karakter ja intensiivne, lummav lõhn. Ning nagu kõik eriline ja imeline siin maailmas, ei edene ka see lill niisama –  tema kasvatamine vajab hästi palju hoolt ja armastust. Ka Eesti naised on oma ilu varjus tegelikult väga tugevad.

Rääkisid, et kollektsioon sündis sel korral paljuski lausa sinu enda sõrmede all.

Tõepoolest, seekord olen palju oma kätega teinud. See oli hästi tore, aga väga aeganõudev. Iga kleit on hästi läbi mõeldud, olen sel hingega kallal olnud. Siis on lugematul arvul käsitsi tehtud ruumilisi õisi, mida oleme tunde ja tunde valmistanud. See on üks töömahukamaid kollektsioone mu loomingus.

Mis tunne on ühte muinasjutulist kleiti luua?

Minu jaoks on see selline kibemagus protsess. Nagu looming ikka. Vahel tuleb, vahel ei tule. Olen perfektsionist, iga detail, toon ja vorm peavad olema paigas. Aga kui viimaks saab õigesti, tunnetad selle kohe ära ja see on hästi magus.

Mis on moekunstniku jaoks see magus hetk, mis rasket tööd ette võtma innustab?

See õilis hetk laval, kui kogu kollektsioon voolab ja ühtse tervikuna kokku kõlab. Täpselt paika timmitud pastelsed värviüleminekud, palju pooltoone ühes kleidis koos, kogu see komponeerimistöö. Sel hetkel mõistan, mille nimel oleme pool aastat tööd teinud. Pärast esitlust lendab su looming maailma laiali ja iga kleit alustab iseseisvat elu.

Muidugi kannab ka iga kild, iga kleit oma lugu ja lähemalt vaadates kõnetab see isegi palju peenemalt ja sügavamalt, kui lavalt paistab. Inimesed ütlevad, et mu asjade võlu tuleb välja just siis, kui neid lähemalt uurida. Aga see ainumas hetk, mil kogu kollektsioon on üheskoos laval, see on kordumatu.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles