19 karmi sisevaadet depressiooni musta kardina taha

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Et näidata, milline on tegelikult depressiooni reaalsus, kasutavad inimesed Twitteris hashtagi #WhatYouDontSee – ehk mis on selle haiguse tegelik nägu, mida ümbritsevad ei näe?

Kampaaniaga alustas esmaspäeval organisatsioon Blurt, et heita valgust depressioonile. Siin on vaid mõni meeldetuletus, et kunagi ei tea me tegelikult, mida teine inimene võib läbi elada. Ning samuti: ka kõige oma halvematel päevadel ei ole sa tegelikult üksinda. Buzzfeed korjas välja 19 säutsu.

  1. «Naeratad, naerad ja oled iga päev tugev. Kui sa koju jõuad, oled sa emotsionaalselt ja füüsiliselt täiesti kurnatud.»
  2. «See üksindusetunne, kuigi sind ümbritsevad inimesed.»
  3. «Halvav hirm: ehk keegi märkab, et midagi on valesti. Valu, kui keegi ei märkagi.»
  4. «Inimesed ei näe depressioonis välja, sest depressioon pole näoilme.»
  5. «Kurbus, kui midagi head juhtub, sest depressioon paneb sind tundma, et sa ei vääri olla õnnelik.»
  6. «Hirm. Hirm kaotada need, keda sa armastad. Hirm, et sõbrad pööravad sulle selja. Hirm, et sa jääd alatiseks selliseks.»
  7. «On väga valus, kui inimesed su probleemidest ei hooli või ei austa sinu tundeid.»
  8. «Mul kukub sokk käest maha ja ma hakkan nutma. Seda juhtub.»
  9. «Medikamentide kõrvalnähud: unetus, tumedad mõtted, kuumalained, värisemine, iiveldus, ärevus.»
  10. «Inimesed, kes on sulle selja pööranud, sest nad ei suuda mõista või kardavad depressiooni ja sellega seotud stigmat.»
  11. «Depressioon nullib mu produktiivsuse. On päevi, mil ma tean, et ma ei suuda midagi teha, sest mu aju lihtsalt ei suuda mõelda.»
  12. «Tappev süütunne, sest ma ei suuda telefonile vastata, rääkimata välja minemisest.»
  13. «Ka me ise ei suuda vahel oma haigust uskuda. Vahepeal me muretseme, et teeskleme. See kahtlus on agoonia!»
  14. «Kui raske on võtta tõsiselt, et sa oledki haige, olla nõus raviga – ning siis veenda teisi seda tõsiselt võtma.»
  15. «Inimesed ei mõista, et depressioon ei ole lihtsalt üks emotsioon. See võib olla miljon tapvat tunnet – või see on tühjus.»
  16. «Sa lõpetad rohtude võtmise, sest tunned end «paremini», aga vaatad ikka pidevalt üle õla, sest kardad, et haigus tuleb tagasi.»
  17. «Te ei mõista, kui RASKE on end isegi voodist tõusma motiveerida, kui on rasked ajad. Kui raske on isegi teha täiesti tavalisi asju.»
  18. «On päevi, kus me oleme oma tubades üksinda ning veendunud, et nüüd me lõpetame kõik. Aga me tõuseme püsti ning hoolimata sellest elame veel ühe päeva.»
  19. «Ma vaatan kõiki postitusi hashtagiga #WhatYouDontSee ning nutan kergendusest, et on olemas inimesi, kes seda mõistavad.»
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles