Parimad ja halvimad toidud, mida enne magamaminekut süüa

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Terviseeksperdid on paljudes küsimustes eriarvamusel, kuid üks teema, milles leitakse üksmeel, on une tähtsus. 

Korralik ööuni aitab selgemalt mõelda, tagab kiiremad refleksid, parandab meeleolu ja palju muud. Seevastu unepuudusel on väga tõsised tagajärjed alates immuunsuse haavatavusest kontrollimatu söögiisuni välja. Usu või ära usu, aga õhtune söögikord võib mängida une kvaliteedis suurt rolli.

Toitumist peaksid veelgi hoolsamalt jälgima need, kes on raske uinuda või kelle uni on pinnapealne, kirjutab Greatist.

Söö

Üks hea une tekitajatest on asendamatu aminohape trüptofaan, mida leidub väga paljudes toitudes. Unele aitab see kaasa seetõttu, et tänu sellele toodab keha rohkem serotoniini. Serotoniin on hormoon, mis reguleerib tsirkadiaanset rütmi ja une struktuuri. Seetõttu tasub õhtul süüa näiteks kalkuniliha, sojaube ja kõrvitsaseemneid. 

Hea valik õhtusel ajal on ka täisteravilju sisaldavad toidud nagu leib, küpsised, pasta ja riis, mille kõrvale võiks süüa midagi valgurikast nagu kalkuniliha, mune või kodujuustu. Süsivesikud aitavad trüptofaanil kergemini imenduda. Lisaks on tublid unetekitajad melatoniini sisaldavad kirsid või hapu kirsimahl. 

Und ei röövi ka magneesiumirikkad toidud nagu avokaado ja tumerohelised salatitaimed. Kui tunned, et õhtul nälg näpistab, siis ära koorma end rasvase toiduga ja tee näiteks guacamolet.

Ära söö

Tasub kordamist, et kofeiini sisaldavad joogid ja toidud on ühed peamised patuoinad, mis ei lase magama jääda. Kuigi iga inimese kofeiinitaluvus on erinev, võiksid jälgida, et ei tarbiks päeva jooksul rohkem kui 200-300 mg kofeiini. Kindlasti ei tasu õhtusel ajal juua kohvi sellel, kel on niigi uneprobleeme. Peale kohvi on kofeiini ka šokolaadis, energiajookides, karastusjookides ja tees. 

Vastupidiselt levinud arvamusele, et pitsike kangemat paneb hästi magama, häirib alkohol tegelikult und. Pokaalike veini teeb küll uimaseks, kuid mõjub halvasti une kvaliteedile.

Õhtuseks söögiks ei sobi hästi ka rasvarikkad toidud nagu krõpsud, praetud söögid ja jäätis. Rasva seedimisele kulub rohkem aega ja see hoiab kere pikalt ärkvel. 

Selleks, et uni tuleks kosutav ja tekiks võimalus välja puhata, võiks õhtusöögi ja uinumise vahele jääda umbes kolm tundi. Kui oled sunnitud sööma väga hilja, siis tõsta endale vähem kui tavaliselt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles