Lapsevanem, karistamise asemel kuula laps ära!

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

«Lapse arengu ja kasvu loomulik keskkond on perekond, kus lapsevanemal või last kasvataval inimesel on esmane vastutus lapse õiguste ja heaolu tagamisel,» ütleb sotsiaalkaitseminister Margus Tsahkna. »Peame ühiskonnana püüdlema selle poole, et meie lapsed saaksid kasvada positiivses ja turvalises keskkonnas. Lapse väärkohtlemisel, sealhhulgas kehalisel karistamisel ei tohi olla kohta üheski perekonnas.»

Nende sõnadega algas üle-eestiline kampaania «Karistamine ei kasvata», mis  juhib tähelepanu lapse kasvatamisel mõistmise ja ärakuulamise olulisusele ning kutsub vältima kehalist karistamist. Kampaania käigus selgitatakse uue lastekaitseseaduse olulisemaid punkte, mis keelavad lapse alavääristamise, hirmutamise ja kehalise karistamise.

Tänavu 1. jaanuarist jõustunud uus lastekaitseseadus keelab laste kehalise karistamise, sh tutistamise, laksu andmise, raputamise, tõukamise. Kampaania julgustab küsima abi juhul, kui endal napib oskusi ja teadmisi. «Iga laps peaks saama kasvada turvaliselt oma perekonna juures. Seepärast on oluline, et peredele oleks tagatud vajalikud ennetus- ja tugisüsteemid,» sõnas Tsahkna.

Lastekaitseseaduse kohaselt on kõigil inimestel, kellel on teavet abivajavast lapsest, kohustus viivitamata teavitada sellest kohaliku omavalitsuse lastekaitsetöötajat või lasteabi telefoni numbril 116 111. Lasteabi telefonile antud info jõuab sealt kiiresti õigete spetsialistideni ning lastele ja nendega seotud inimestele on tagatud esmane sotsiaalne nõustamine, vajadusel ka kriisinõustamine.

Eesti, vene ja vajadusel inglise keeles nõustamist pakkuv lasteabi telefon töötab ööpäevaringselt ning on helistajatele tasuta, soovi korral võib pöördumine jääda anonüümseks. Lasteabi nõustajatega saab lisaks telefonile ühendust võtta ka kodulehel www.lasteabi.ee, e-maili, Skype’i, Facebooki või Lasteabi mobiiliäpi kaudu.

Vaata lisa: www.lasteabi.ee ja https://www.facebook.com/lasteabi/   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles