Aktifoto – töö tellija materjalist

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Sigrid Osa

Õige tehnika ja tasemel tehnoloogia on aktifoto puhul tähtis. Ent lõpptulemus sõltub ikkagi modellist. Nõnda leiab ja kinnitab paar aastat aktide pildistamisega tegelenud, kuid rohkem fantaasiarikaste kleitide disainerina tuntud fotograaf Sigrid Osa, kelle voodist on läbi käinud juba palju-palju võõraid. Ikka pildistamise eesmärgi, kirjutab nutiajakiri 30+.  

Kõik algas pooljuhuslikult: sõbrannad palusid ennast pildistada, et teha oma poiss-sõbrale või elukaaslasele veidi teistsugune kingitus. Edasi viis tee eri fotoõpikodade juurde, kus sai pildistatavaga juba eraldi kokku leppida. 

Sigrid sõnab, et kuigi keha pildistamine pole reeglina probleem, ei meestel ega naistel, siis niipea kui selgub, et ka nägu oleks vaja näidata, tekib tõrge. Muretsetakse selle pärast, mis mulje võib jääda tulevastele tööandjatele või meediale. 

Mis saab, kui alasti pildistatav osutub ühel päeval staariks? Puhas vesi ju seksi müüvate ajakirjade-ajalehtede veskile. Või imbub pilt võrku. Kuigi tulevik on suuresti kirjutatud eilse päeva poolt, on alati muutujaid, millega ei oska arvestada. Milline häbi, kui selgub, et tulevane esileedi on alasti poseerinud, mis sest et kümme aastat tagasi. Või umbes nii.

Mehi saab lihtsamalt 

Sigridi kogemus ütleb, et mehi on lihtsam ära rääkida. Neil pole reeglina mingit probleemi. Kuigi siin võib rolli mängida see, et noorele fotograafile meeldib pildistada täiuslikke kehi. Ta on ses osas vägagi valiv. Mehed, keda ta pildistab, on hästi treenitud kehaga ning tihti selle üle uhked. 

Naistega on veidi keerulisem. Siiski leidub neid, kellele pole poseerimine vastumeelne, seda enam, et Sigrid püüab pildistada nii, et nägu poleks väga äratuntav. Veel enam, kui ta teeb nii-öelda ilufotosid ehk kunsti, siis tuunib ta ka keha. Asjaolu, et keegi pole seni kurtnud, on tunnistus sellest, et muuta oskab ta märkamatult. Photoshop on ju võimalusi täis, oska ainult ära kasutada.

Ilu inetuse taustal  

Sigridi jaoks on oluline täius. Ilu iseeneses. Täius vormis. Nii paigutab ta pildistatavad ruumi, mis annab hea kontrasti täiusele. Seega ta sõna otseses mõttes kasutab vana head võtet (mis muuseas toimib peaaegu alati) – pildistada ilu inetuse taustal. Nõnda on tema lemmikvõttekohad vanad majad, mõisad, räämas õued... ehk kõik kohad, mis kuidagi rõhutavad kaost. 

Sest mis määrab ilu? Korrastatus, milles on väike nihe. Lisaks eelistab ta lisada kehale valgust ja varju. Mida loomulikum, seda parem. Muidugi on ta katsetanud ka suurte prožektoritega, seda päris oma pildistajatee alguses. Ning teinud pilte ka väga avalikus kohas. Küll mitte avalikul ajal...

Kõhnad on kenamad

Väga valiv modellide suhtes on Sigrid aga seepärast, et kõhnade puhul on lihtsam leida nurki, kus nad paistavad eriti head välja. Mida vormikam, seda raskemaks läheb. Kuna Sigrid tahab, et kõik näeksid tema piltidel välja väga ilusad, ongi valik seesugune. Tema on kunstnik, kes otsib igal pool ja igaühes ilu ning see peegeldub ka tema aktifotodes. Inimesed tema piltidel on loomulikult ilusad. 

Kuigi Sigrid tunnistab, et mõnikord võtab ta mõnegi «konaruse» maha, ei tee ta seda nii-öelda julmalt ning eelistab seda üldse mitte teha. Ta ei tee seda mitte kunagi, kui tal palutakse pildistada koduseks otstarbeks ehk kinkimiseks. «Mees ju teab, mis tal kodus on,» naerab Sigrid. 

Kõige lihtsam viis pildistada akti on niisiis panna ennast kirja erinevatele temaatilistele workshop’idele. Reeglina need maksavad, aga kogemus ise maksab samuti. Rohkem kui raha, mis nagunii kuluks mõneks muuks hobiks. Või mõneks liigseks kiloks... 

Igatahes on akti pildistamine kunst, mida saab teha ka kodustes tingimustes, ainsaks kriteeriumiks kahe inimese tahe ja fotoaparaat. Küsimus on ainult kvaliteedis ja selles, mis otstarbeks on pilt tehtud. 

Foto: Sigrid Osa

Näpunäited aktifoto tegemiseks

Plaan paika.  Enne fotosessiooni algust hoolitse selle eest, et modell tunneks end mugavalt ning aruta temaga kaadrid läbi.

Tuli ahju. Hoolitse selle eest, et ruumis oleks parasjagu soe. Kananahk ei näe fotodel kuigi kena välja. Higinired nahal – jah, võib-olla aga mitte alati. 

Püksid jalga. Kui sinu modell pole kunagi aktifoto jaoks poseerinud, anna talle aega harjuda. Alusta lihtsamatest poosidest ning ära palu kohe kõiki riideid seljast visata. 

Käed eemale. Ära mine modelli oma kätega väänama ja näppima. Selle asemel näita talle enda peal vajalikud poosid ette.

Nurk õigeks. Otsi huvitav nurk pildistamiseks. Niisama, oma silmade kõrguselt, võid külla tulnud sugulasi pildistada. Huvitava aktifoto saamiseks aga roni näiteks taburetile või redelile ja pildista ülevalt alla. Kui jätad fotole ka modelli näo, lase tal üles kaamera poole vaadata. Nõnda, pead ülespoole keerates, jääb tema kaela- ja näonahk kenasti trimmi. Ka altpoolt üles pildistades jääb vaatenurk tavapärasest huvitavam. 

Pepu uppi. Inimkeha pildistades kehtivad samuti kompositsioonireeglid. Näiteks kolmandiku reegel: ära säti fookuspunkti (rindu, tuharaid, silmi või muud kehaosa, mida rõhutada soovid) mitte kaadri keskele, vaid alumisele või ülemisele kolmandikule.

Huvitava tulemuse annab ka diagonaalne kompositsioon. Näiteks lase modellil lebada selili, nõnda et turi on maas, aga põlvest kõverdatud jalad hoiavad selga üleval nõnda, et modell läbib diagonaalina kaadri.   

Puusad paindesse. Lase modellil kallutada keharaskus ühele jalale ning teine jalg üles tõsta. Selline kureasend annab kehale natuke kumerusi juurde ning aitab sealjuures kenasti puusajoont rõhutada. 

Rind ette. Palu modellil natuke kaamera poole kummarduda. Sest kõik, mis on kaamerale lähemal, paistab suuremana. Sa ju ei taha, et kaamerast eemale nõjatuv modell paistaks fotol välja nagu mingi veider suure kõhu ja väikse peaga troll. 

Selg sirgu. Rinna ja tuharate esiletoomiseks lase modellil selg hästi sirgu ajada ning abaluud pisut koomale tõmmata.

Nibud kikki. Kui modell eemaldab rinnahoidja, siis kanna hoolt selle eest, et tema nibud oleks erekteerunud. Kikkis nibud näevad fotol alati paremad välja. Nibude kikkiajamiseks on erinevaid meetodeid, võib kasutada näiteks jääkuubikut.

Nõuannete allikad: WikiHow, Picturecorrect, Askmen

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles