Külmutatud köögiviljad tervisehuvilise toidulaual

, toitumisnõustaja ja personaaltreener
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Varakevadine hooaeg tähendab seda, et poes leiduv köögiviljade valik on jäänud kesisemaks ja värskete viljade hinnad pole kuigi sõbralikud. 

Üldine reegel ütleb, et võimalusel tarbi hooajalisi köögivilju värskelt ja kasuta toitudes ka tooreid puu- ja köögivilju. Hetkel on poes näha peamiselt õnnetuid tomateid ja vesiseid kurke, millel pole erilist maitset ega lõhna ning need ei kutsu ostma ega sööma. Külmutatud aiasaaduste tarbimine on hea viis ka hooajavälisel ajal värsket tarbida.

Tavaline versus külmutatud

Soovitan proovida külmutatud köögivilju ja marju, et toidulauale rohkem värskust tuua. Kuna külmutatud köögiviljade puhul korjatakse saak just õigel hetkel ja külmutatakse kohe, siis on nendes viljades säilinud maksimaalselt vitamiine ja mineraalaineid. Võrdluseks võib võtta viljad, mis nopitakse pooltooretena ja lõpuks tarbijani jõudes ei maitse need enam nii värskelt. Kindlasti oled kogenud, kui värskeid saadusi kiiresti ära ei söö, siis hakkavad need tavalises külmkapis ruttu närbuma. Külmutatud köögiviljadega on lihtsam, sest saad neid sügavkülmast välja võtta just nii palju, kui sina ja pere järgmisel toidukorral sööte.

Sinu võit – toitainerikas ja säästab aega

Värskete ja külmutatud saaduste toiteväärtuse erinevust on palju uuritud ning tulemused kinnitavad, et teatud juhtudel sisaldavad külmutatud köögiviljad isegi rohkem vitamiine ja mineraalaineid kui tavalised aiasaadused. Soovitan toitumiskava järgivatel inimestel kasutada külmutatud köögivilju, et talvisel ja kevadisel ajal toidust rohkem vitamiine saada ning söögitegemisele kuluvat aega kokku hoida.

Kuna külmutatud köögiviljad ja nende erinevad segud on juba hakitud, siis hoiad köögiviljade koorimise, puhastamise ja tükeldamise pealt kokku vähemalt kümmekond minutit igal söögikorral. Kui arvatakse, et tervislik toitumine on keeruline ja aeganõudev, siis mina näen põhjusena vähest teadmatust ja kehva planeerimist. Kodus söögi valmistamine on kõige odavam ja lihtsam viis oma tervise ja kehakaalu eest paremat hoolt kanda!

Säilitamine ja toiduks kasutamine

Et külmutatud köögiviljad ja marjad maksimaalselt hästi maitseksid, hoia neid lühiajaliselt -10-kraadises sügavkülmas või pikemaajalisel säilitamisel vähemalt -18 kuni -20 kraadi juures külmas. Kui paned pooliku paki tagasi sügavkülma, siis pakenda see alati õhukindlalt, et maitse oleks ka järgmisel korral värske. Ära pane sügavkülma köögivilju või marju, mis on juba liialt kaua toatemperatuuril seisnud või sulama hakanud. Söögitegemisel soovitan külmutatud saadused paar korda sooja veega üle valada või madalal kuumusel pliidi peal ülesse sulatada. Nii ei muutu maitseomadused ja toit valmib kiirelt ning mugavalt. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles