Miks on mõnel teistest sagedamini pissihäda?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Sõbrannade seas leidub ikka neid, kes peavad koosviibimistel istuma vahekäigu lähedusse ja sõitudel arvestama, kus saab tema metsapeatusi, vabandades ühtviisi, et neil on väike põis. Miks on nii, et mõni peab iga öö tualetis käimiseks vähemalt korra üles tõusma, kui teised magavad segamatult hommikuni välja?

Tihtipeale arvatakse ekslikult, et sage pissil käimine on mingi anomaalia. Tegelikult on täiesti normaalne käia tualetis kuni kaheksa korda päevas ja korra veel öösel. Kui sa arvad, et käid märksa sagedamini, siis võiksid mõne päeva jooksul selle üle arvet pidada. Tõenäolisemalt aga sulle lihtsalt tundub, et sa käid pissil rohkem kui kõik teised, kirjutab Pure Wow.

  • Kuigi see võib tunduda ebaloogilisena, võib sage pissimine näidata, et sa ei joo piisavalt vett. Veepuuduse korral on uriin kontsentreeritum ja ärritab põit. See tekitab omakorda tunnet, et tualetis peaks käima sagedamini. Suurem vedelike tarbimine lahjendab uriini ja teeb selle väljutamise mugavamaks. Normaalne uriin peaks olema kahvatut helekollast värvi. 
  • Üks peamine põhjus, mis ajab tihti tualetti, on vaagnapõhjalihaste nõrgenemine. Enamasti tabab see naisi pärast sünnitust või menopausi, kui lihased muutuvad nõrgemaks. Vaagnapõhjalihaseid võiks treenida lihtsate harjutustega, mida saab märkamatult teha igal pool. 
  • Väikese põie jutt ei pruugi alati olla ka alusetu vabandus, sest on inimesi, kelles see tõesti nii on. Kuigi põie suurust ei saa kuidagi muuta, saab harjutada end vedelikke kauem kinni hoidma. Sisuliselt tähendab see põie venitamist uriini kinnihoidmisega.
  • Mõnikord võivad sagedase pissihäda taga olla teatud ravimid – näiteks diureetikumid, mida kasutatakse kõrgvererõhu vastu. Nende mõjul toodavad neerud väga kiiresti väga palju uriini. Uriinikogust mõjutavad ka antikoliinergikumid, mida võib leiduda nii astma kui ka ärevuse ravimites.
  • Halvimal juhul on sage pissihäda mõne haiguse – põiepõletiku, neerukivide või ka diabeedi -– sümptom. Kui muutus urineerimisel on toimunud kiiresti ja väga tuntavalt, pöördu arsti poole. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles