Toidud, mis määrivad hambaid

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Särav naeratus võidab südameid ja hakkab silma, kollased ja hallide plekkidega hambad seevastu mõjuvad eemaletõukavalt. 

Uuringud on tõestanud, et valgete hammastega inimesi peetakse asjatundlikumaks, targemaks, oma suhtega rohkem rahulolevaks ja vaimselt tasakaalukamaks, vahendab Greatist. Peale suuhügieeni tuleb kindlasti arvestada ka toitusid, mis võivad hammastele plekke tekitada ja neid määrida. 

Kui märkad, et hammastele on tekkinud tumedad plekid, siis tasub piirata selliste toitude söömist, mis on selle iluvea peamised põhjustajad. Lisaks ei tohi unustada niiditamist, päevas kaks korda hammaste pesemist ja regulaarset hambaarsti külastust. 

Tsitruselised ja happelised toidud

Hammastele tekkinud kollase läike taga võib olla harjumus süüa happelisi toitusid nagu näiteks tomateid ja apelsine. Kuigi neis viljades on palju kasulikke toitaineid, uuristavad need värvilised toidud hambaemaili.

Kohv

Paljude hommikune lemmikjook sisaldab happelisi polüfenoole tanniine, mis tekitavad hammastele plekke ja põhjustavad värvimuutusi. Kuna kohv on lisaks happeline, mõjutab see suu pH-tasakaalu, mille tõttu kahjustavad hiljem söödud happelised toidud hambaid veelgi rohkem. Hambaid saab kaitsta näiteks nii, kui juua kohvi läbi kaasaskantava topsi kaane.

Maiustused

Õudusjuttudel on tõsi taga. Kommid lõhuvad tõepoolest hambaid, sest suhkur kleepub hammaste külge ja pakub seega bakteritele pikaks ajaks küllaldaselt toitu. Kui bakterid söövad suhkruid, eraldub neist happeid, mis lõhuvad hambaid ja tekitavad auke.

Limonaad

Magusatel jookidel on hammastele sama mõju mis kommidel ja maiustustel, andes bakteritele võimaluse suus vohama hakata. Limonaadid on eriti ohtlikud, sest kõik, mis mullitab, on ka happeline ja lõhub hambaid. Isegi siis, kui selles pole suhkrut. 

Tee

Nii nagu kohvis, on ka tees tanniine, mis tähendab, et isegi selline süütu rüübe nagu kummelitee võib tekitada hammastele plekke. Seejuures mõjutavad erinevad teed hammaste värvi omal moel. Näiteks roheline tee teeb hambad hallikamaks, must tee muudab neid kollasemaks. Seejuures tasub teada, et kvaliteetsem tee rikub hammaste välimust vähem kui odav tee. Tee kahjulikku mõju hammastele võib vähendada törtsu piimaga.

Mustikad, murakad ja granaatõun

Kuigi need supertoitude alla liigituvad viljad on tervisele väga kasulikud, on neis niivõrd tugev pigment, et see tekitab kergesti hammastele tumedaid plekke. Kui plekk ei tule hästi välja riietelt, ei tule see kergesti maha ka hammastelt.

Punane vein

Sage punase veini rüüpamine muudab hambad mitu tooni hallimaks. Paraku on halli ka hammastelt raskem eemaldada kui kollasust. Veinis on taas süüdlaseks need tüütud tanniinid, mis kohvis ja teeski. Õnneks ei ole punane vein suur hambaaukude tekitaja. 

Valge vein

Punase veini määriv mõju hammastele on silmatorkav ja teada-tuntud, kuid kahjuks pole ka valge vein hammaste seisukohast ideaalne rüübe. Nimelt on leitud, et valge vein võib teha hammastel olevad plekid tumedamaks. Kuigi see ise plekke ei põhjusta, tekitab selle happeline koostis väikeseid kahjustusi hammaste pinnale, kuhu teised joogid pääsevad paremini ligi neid määrima. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles