Neli erinevust küpse ja ebaküpse suhte vahel

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Suhte küpsust võib olla raske selgitada, aga küpsed suhted on need, mis jäävad püsima, kuid ka küps suhe võib «halvaks minna». Kuidas eristada küpset suhet ebaküpsest?

Ebaküps suhe püüab sulatada kaks indiviidi üheks, küps suhe keskendub kahe inimese koostööle. Täiskasvanulikus suhtes sõltutakse teisest inimesest vähem ning rõhutakse rohkem koostööle. Vähearenenud suhetes olevad inimesed püüavad teist inimest «täiustada» ning teise puudusi kompenseerida. Seetõttu inimesed pidevalt võrdlevad teineteist, mis võtab palju jõudu ja energiat. Küps suhe püüab teha kaht inimest paremaks.

Ebaküpsetes suhetes kirg kaob, küpses suhtes kasvab. Ebaküps suhe põhineb algsel kiresädemel, mis suhet toidab. Küps suhe kasutab aga seda esmast kirehoogu, et seada uusi eesmärke ja avastada teises uusi aspekte. Ebaküpsed suhted on täis lämmatavat armastust ning see pimestab. Sellises suhtes olevad inimesed ei tunne vajadust areneda, nad on rahul sellega, mida nad teavad. See pole aga kahjuks pikaajaliseks suhteks piisav. Küps suhe toidab aga kasvavat armastust ning algne iha motiveerib kasvama ning koos arenema.

Ebaküpses suhtes tülitsetakse sõnumite teel, küpses eelistatakse probleeme lahendada näost näkku. Iga vaidlus või mittemõistmine on oluline. Küpses suhtes inimesed tahavad muredest näost näkku rääkida, et need ära lahendada. Teksti teel pole võimalik kõiki oma emotsioone edastada ning paratamatult läheb tõlkes palju kaduma. Ekraani taha peitudes ei jõua probleemide tuumani.

Ebaküpsed suhted järgivad ettemääratud ajajooni, küpsed arenevad loomulikult. Millal kokku kolida, millal abielluda, millised tähtpäevad on olulised – see kõik on iga suhte juures erinev. Küpses suhtes võtavad inimesed elu ja tähistamist väärt sündmusi loomulikult, vähearenenud suhetes lasevad inimesed end välistel faktoritel mõjutada ning jätavad tähelepanu iseendi sügavad vajadused.

Allikas: Higher Perspective

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles