Pakistani paremäärmuslikud islamistid nõuavad õigust naisi tappa

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pakistani naised protestimas vägivalla vastu
Pakistani naised protestimas vägivalla vastu Foto: SCANPIX

Pakistanis tõstsid mässu paremäärmuslikud islamistid, kelle arvates on neil õigus oma nais ja tütreid peksta ja tappa.

Protesti põhjuseks on see, et Pakistanis kehtestati seadus, mis keelab koduvägivalla ja naiste peksmise, edastab news.com.au.

Sellest hoolimata arvab osa mehi, et naiste vastu vägivalla kasutamine on neile Allahi poolt antud õigus ja isegi kohustus.

Paremäärmuslaste väljaastumised said alguse, kui Pakistani valitsus kriminaliseeris naistevastase vägivalla riigi kõige elanikerohkemas osariigis Punjabis.

Enne kui uus seadus 1. märtsil kehtima hakkas, tahtsid äärmusislamistid selle kehtestamist takistada teatades, et see seadus hävitab sajandite jooksul juurdunud Pakistani peresüsteemi ja paneb naised raskesse olukorda. Nende arvates tahab Pakistani valitsus riiki ja perekonda läänelikumaks muuta, kuid see on vastuolus islami, koraani ja traditsioonidega.

Punjabi osariigis ei tohi enam naiste vastu vägivalda kasutada, kuid see ei meeldi meestele, kes kasutavad olukordade lahendamiseks vägivalda.

Seaduses, mis kaitseb naisi vägivalla eest, seisab et mehed ei tohi naisi naisi rünnata füüsiliselt ega psühholoogiliselt ega ahistada neid jälitades nii tegelikus elus kui internetis.

Pakistanis on nüüdseks naistele loodud mitmeid varjupaiku, kus nad saavad vägivalla korral abi. Samuti on neil hädaabiliin, kuhu neil on võimalik helistada tasuta ööpäev läbi.

Naisi ahistanud meestele võidakse panna jalavõru, mille abil neid jälgitakse, samuti võidakse neil keelata relva omamine.

Naistevastase vägivalla kriminaliseerimise seaduse taga on Pakistani peaministri Nawaz Sharifi partei, mida seni on tuntud kui religioosselt paremäärmuslikku.

Sharif ja tema parteiliikmed on viimasel ajal mõistnud naistevastase vägivalla hukka, eriti aga auhaavamiste eest toime pandud tapmised ehk aumõrvad.

Pakistani peaministri sõnul on naiste vastu suunatud vägivald islamivastane ja sellest üleastujaid tuleb karmilt karistada.

Pakistanis on see naisi kaitsev seadus esimene, kuid samas koheldakse naisi ja tütreid seni kui omandit.

Pakistani meedia teatab igapäevaselt aumõrvadest, happerünnakutest, pruutide süütamistest, lapsabieludest ning seksuaalvägivallast.

Pakistanis tapeti 2014. aasta igal päeval kuus naist, kuus naist rööviti, neli vägistati ja kolm naist tegid enesetapu.

Pakistani seaduseandjate sõnul on kõige keerulisemaks teemaks aumõrvad, kuna enamik pakistanlasi peab seda pere siseasjaks ja sellesse ei sekkuta.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles