Randi Zuckerbergi parimad karjäärinõuanded naistele

Kerti Kulper
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Randi Zuckerberg.
Randi Zuckerberg. Foto: Steve Buckley/Steve Buckley/BuzzFoto.com
  • Vaata üle sotsiaalmeedia kontod - võimalik tööandja guugeldab sind.
  • Tööandja ei hooli sellest, et sa oled «palgatõusu ära teeninud».
  • Kõik naised on suutelised edu saavutama.

34-aastane Randi Zuckerberg on New York Timesi menuraamatute autor, meediaettevõtte looja ja digitaalse meedia platvormi Dot Complicatedi peatoimetaja. Enne seda töötas ta oma venna, Mark Zuckerbergi juures Facebookis, kus ta vastutas turunduse eest. Pole kahtlustki, et sel naisel on karjäärinõuandeid, mida teistega jagada.

Märtsi lõpus sai Randi Zuckerberg ka oma telesaate nimega «Quit Your Day Job» (lahku oma päevatöölt – toim). Nylon.com uuris naiselt, milliseid nõuandeid tema teistele naistele jagaks.

Zuckerberg ütles, et ettevõtjate – nii nais- kui meessoost – puhul on kõige tähtsam see, et inimesel oleks kirge. «Väga kerge on aru saada, kui inimene tegutseb vaid kiire raha teenimise eesmärgil,» sõnas ta. «Pole kerge olla ettevõtja. Mina investeerin vaid neisse ettevõtjatesse, kes teevad oma tööd kirega ja kes teevad seda tööd ka siis, kui ajad on rasked.»

Naised ja sotsiaalmeedia

Kui oluliseks peab Zuckerberg seda, millise kuvandi on inimesed endast loonud sotsiaalmeedias? «Igaüks suhtub sotsiaalmeediasse erinevalt ja minu jaoks ei ole see määrav, kui ettevõtjal pole põhjalikult läbi mõeldud strateegiat sotsiaalmeedia osas,» lausus ta. Samas on see kahtlemata plussiks, kui inimene on võtnud vaevaks oma brändi sotsiaalmeedia abil arendada. «Sotsiaalmeedia on hea koht, kus katsetada erinevaid disaine, logosid, nimesid,» sõnas Zuckerberg.

Ta soovitas noortel naistel, kes kavatsevad tööle kandideerida, kindlasti oma sotsiaalmeedia kontod üle vaadata. «Esimene asi, mida tööandja teeb, on see, et ta guugeldab sind,» nentis Zuckerberg. Iga tööandja teab, et inimestel on ka eraelu ja see, mida alluv oma vabal ajal teeb, on täiesti tema enda asi. Siiski soovitas Zuckerberg natuke ette mõelda ja kaaluda hoolikalt, kas sa tahad, et internetis oleks sinust mõned peopildid või muud taolist.

«Mulle tundub, et nooremal põlvkonnal pole enam seda luksust, mis vanematel põlvkondadel on olnud – noored ei saa oma töö- ja eraelu nii kergesti enam lahutada. Üks Google'i otsing võib inimese kohta peaaegu kõike paljastada. Enam ei saa olla «vaba aja Randi» ja «töö aja Randi». Sul on vaid üks identiteet,» leidis naine.

Naised ja raha

Zuckerberg rääkis ka sellest, milline on naiste suhe rahaga ja tema sõnul avaldaks suurem osa naisi võõrastele pigem oma kaalu- kui palganumbri. «Rahast rääkimine tekitab naistes nii palju ärevust,» sõnas ta. «See on väga keeruline, sest kui naised ei räägi rahast, siis nad teenivad ka meestest vähem, kuna mehed ei karda rahast rääkida.» Tema soovitas mõelda teistele lisadele, mida tööandja saaks sulle pakkuda. «Kui rahast rääkimine tekitab sinus nii suurt ebamugavust, mõtle teistele boonustele. Sa saad tööpakkumise enda jaoks meeldivamaks muuta ilma, et peaksid rahast rääkima.»

Kuidas aga rääkida palgatõusust? Zuckerberg ütles, et palgatõusu küsides ei tasuks tööandjale öelda, et «ma olen selle ära teeninud», «ma hoolin oma tööst väga», «ma tahan seda» vms. «Tööandja ei hooli sellest. Ta ei reageeri sinu emotsionaalsele vajadusele rohkem raha teenida,» selgitas ta. Palju parem on aga näiteks see, kui sa ütled tööandjale, et oled uurinud teiste sarnaste ettevõtete palgaandmeid ja tead, et sinu ametikohal võiks just sellist palka teenida. «Sellele ei saa tööandja vastu vaielda,» sõnas Zuckerberg.

Naised ja edukus

Ta ei usu enam ka sellesse mõttesse, et naine peaks tööl leidma omale mentori, kes teda juhendaks. «Reaalsus on see, et mentoril on väga kiire. Ta on saanud oma kõrgele kohale tänu sellele, et ta teeb palju tööd. Tal pole mingit kohustust oma aega sinu peale kulutada,» ütles ta. Mõistlikum oleks ümbritseda end teiste naistega, kes on sinuga samas olukorras ja kes saaksid sulle toeks olla ning vastupidi.

«Maailmas on piisavalt palju ruumi ja võimalusi selleks, et me kõik saaksime olla edukad. Mulle meeldiks, kui naised mõtleksid rohkem nii, et me saame kõik koos kõrgele tõusta, mitte nii, et kui üks naine võidab, siis peab teine kaotama,» arvas Zuckerberg. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles