Kuidas vastata, kui sinuga manipuleeritakse?

Dagmar Lamp
, naine.postimees.ee toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Phovoir / Scanpix

Meile meeldib ehk mõelda, et inimesed on südames head ja kõik ajavad lihtsalt omi asju, aga see pole alati mitte nii. Mõned inimesed saavad rahuldust, kui on kellegi endast välja ajanud. Nende inimestega suhtlemine võib olla keeruline.

Higher Perspective annab nõu, kuidas end kaitsta, kui sinuga manipuleeritakse. Püüa olla rahulik, jää oma sõnade juurde ja püüa olukorda mitte hullemaks ajada.

  1. «See käitumine ei ole vastuvõetav.» Anna teada, et sa ei talu manipuleerivat käitumist. Ütle konkreetselt välja, milline osa tema käitumisest ei ole aktsepteeritav ja miks.
  2. «Sul on ilmselt väga valus, et sa seda minu peal välja elad. Tahad sa sellest rääkida?» See on võimas viis iga situatsiooni de-eskaleerimiseks. Ära lase tal olla ennast täis lihtsalt seetõttu, et tal on valus. Anna teada, et sa saad aru, mis toimub ja miks ta nii käitub.
  3. «Mul on vaja, et sa ...» Ta on sulle öelnud, mida ta tahab, et sa teeksid. Võta võim tagasi ja sõnasta oma soovid. Sa mitte ainult ei lükka tagasi tema katseid sind kontrollida, vaid sa asendad tema nõudmised enda omadega.
  4. «Ma tean, et ma olen väärtuslik.» Ka see on jõuline avaldus. Manipuleerivad inimesed tõstavad enda väärtust teisi madaldades. Võitle vastu ning ütle välja, et sa oled väärtuslik, seda nii endale kui ründajale meenutades.
  5. «Ei.» Mingil hetkel me unustame kõik, et meil on õigus öelda ei ning see võib meile palju maksma minna. Sa ei pea pärast ei ütlemist end õigustama või põhjendusi otsima. Kindlasti püütakse sinust põhjendusi välja pressida, aga mida rohkem sa seletad, seda enam arsenali sa vastasele annad.
  6. «Ma tunnen, et ...» Ära lase endale öelda, kuidas sa end tundma peaksid. Kindlasti püütakse seda teha, aga sul on unikaalsed tunded ja hääl, et neid sõnastada.
  7. «Minu jaoks on hetkel parim, kui ...» Ütle selgelt ja konkreetselt, mis on su vajadused. Ära lase endale dikteerida, mis võiks sulle parim olla, isegi kui see kõlab sarnaselt sellele, mida sa ütlesid. Ainult sina tead, kuidas sa end tunned.
  8. «Sa pead maha rahunema, enne kui ma olen valmis sinuga rääkima.» Kui tegemist on inimesega, kes on endast väljas, anna endale ja talle hetk aru saada, mis toimub. Asja rahulikult võttes laheneb iga situatsioon paremini. Kui olukord kasvab üle pea, eemalda end situatsioonist.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles