Sõir nagu Vahemere ääres

, Nami-Nami perenaine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sõir basiiliku, küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega.
Sõir basiiliku, küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega. Foto: Pille Petersoo

Nami-Nami toiduportaali perenaine Pille Petersoo kutsub ise kodus sõira tegema. Tema variant on ühtaegu eestipärane ja lõunamaine. Eriti hõrk jääb see värsket kevadsuvist küüslauku kasutades.

Suur paast ja lihavõtted on möödas, nii et jälle võib sõira teha ja seda koos itaaliapärase ciabatta-saiaga nautida. Kui klassikalisest köömnetega sõirast on isu täis söödud, tasub proovida veidi lõunamaisemat maitsekombinatsiooni, kus maitseandjaks küüslauk, basiilik ja päikesekuivatatud tomatid. 

Rasvase kohupiimaga tehtud sõir jääb kreemisem ja sõredam, vähem rasvasega tihkema ja veidi juustusema tekstuuriga. Maitselt on aga mõlemad head. Kontrolli ka seda, et kohupiim ei sisaldaks želatiini või tärklist. Ricotta ehk vadakukohupiim sõira valmistamiseks ei sobi. 

Sõir basiiliku, küüslaugu ja päikesekuivatatud tomatitega

Neljale kuni kuuele

1 l piima

500 g head kohupiima

50 g võid

2 muna

0,5 tl soola

3 küüslauguküünt

10 suurt basiilikulehte

3 päikesekuivatatud tomatit õlis

Haki küüslauguküüned, basiilikulehed ja pehmed päikesekuivatatud tomatid peeneks.

Kuumuta rõõsk piim keemiseni, lisa kohupiim ja kuumuta, kuni eraldub vadak ehk valge piima asemel on potis valkjaskollane läbikumav vedelik. Kalla segu marliga vooderdatud sõelale nõrguma –ära raskust peale pane, lase rahulikult 10–15 minutit nõrguda.

Sulata potis või, lisa nõrgunud kohupiimamass ja kuumuta pidevalt segades, kuni moodustub ühtlane segu. Sega juurde soolaga lahtiklopitud munad, hakitud basiilik, päikesekuivatatud tomatid ja küüslauk. Kuumuta pidevalt segades veel 3–5 minutit keskmisel kuumusel, aga ära keeda!

Pane külma veega kastetud vormi või kaussi hanguma. Paku koos ciabatta’ga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles