Raskuste tõstmisel on veel üks suurepärane kõrvalmõju

Linda Pärn
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Jõutreeningu tegemiseks on põhjuseid küll ja veel: see teeb sind kiiremaks, aitab kaalu langetada või säilitada ning on ka abiks vigastuste vältimisel. Kõigele eelnevale saab veel lisada parema aju tervise.

Briti Columbia Ülikooli uue uuringu kohaselt aitab raskuste tõstmine kaitsta aju vananemisest tingitud languse eest, vahendab Yahoo Health. 

Vanemaks saades aju kannatab: kahjustuste tekkides valgeaine kahaneb, mille tõttu halveneb kognitiivne funktsioon ja võime mõelda, arutleda või luua aeglustub. Kuigi on teada, et treening aitab seda protsessi aeglustada, on seni peetud ajule kõige paremaks kardiotreeninguid - jooksmist või kõndimist. Värke uuering pani proovile ka jõutreeningu.

Uuringu autorid jaotasid kolme gruppi eakad naised, kellest ühed tõstsid raskusi kaks korda nädalas, teised korra nädalas ning kolmandad ehk kontrollgrupi liikmed keskendusid vaid tasakaalu ja painduvuse parandamisele. Aasta pärast võrreldi naiste ajupilte. Tulemused näitasid selgelt, et kahjustusi esines oluliselt vähem neil, kes tegid lihastreeningut kaks korda nädalas, võrreldes naistega, kes treenisid korra nädalas või üldse mitte. 

Tulemused kinnitavad taas, et aju kaitsmiseks ei piisa harvadest jõutreeningutest. Teadustöö juhtautori Teresa Liu-Ambrose’i selgitusel tuleb selleks ületada alammäär, et treeningust oleks rohkem kasu. Arvestades seda, kui mitmel moel on jõutreening tervisele kasulik, ei tohiks kaks korda nädalas lihatreeningut kellelgi üle jõu käia. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles