Viis kasulikku nõuannet, kuidas raha kõrvale panna

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Vida Press

Swedbanki finantskäitumise uuring näitas, et 90 protsenti noortest naistest nimetab kõige suuremaks mittesäästmise põhjuseks rahapuudust. Kuidas aga elada nii, et tekiks puhver, kust vajadusel raha võtta?

Piisav rahatagavara on oluline, et tagada endale kindlustunne ja suurem majanduslik vabadus. Säästude kogumist võib alustada ka väikestest summadest ja alustuseks tuleks lähtuda põhimõttest kulutada seda, mis jääb üle säästmisest, mitte säästa seda, mis jääb üle kulutamisest. Tarbimise ja säästmise vahel tuleks leida mõistlik tasakaal. Ent mida veel ette võtta, et kuu lõpus ei vaataks pangakontolt vastu tühjus?

  1. Maksa kõigepealt endale. Hea mõte on puhkusereisi, uue arvuti või kodu sissemaksu jaoks raha kõrvale panna kohe, kui palk kontole jõuab. Veelgi parem oleks muuta selline käitumine harjumuseks. Hädaolukordadeks mõeldud rahafond on hea majanduslike ootamatuste vältimiseks. Võid mõelda ka näiteks eraldi arvelduskonto loomise peale, millele kogudki näiteks reisifondiks raha. Tõsi, raha sellega ei kasva, küll aga võid olla rahulik, sest puudub ahvatlus ka seda kulutada ja kriisiolukorras tunned end tänu sellele turvalisemalt.
  2. Kasuta säästmiseks kavalaid rakendusi. Et mõista, mille peale raha üldse kulub, on hea laadida alla rakendus, mis võimaldab kiirelt ja mugavalt märkida üles oma kulutused. Proovi näiteks oma kodupanga mobiilirakendusi või selliseid äppe nagu GoodBudget, BudgetBakers või Wally, kuhu saad sisestada oma eelarve ja jooksvad kulutused. See aitab sul paremini näha, mille arvelt võiksid kokku hoida ja edaspidi näiteks emotsioonioste vältida. Paljud on tänu eelarve pidamisele avastanud mõttetud, kuid kokkuvõttes suured kuluartiklid, mis ärajätmise korral elukvaliteeti oluliselt ei muuda – näiteks hommikune latte või cappuccino.
  3. Ära maksa telefoni, interneti ja televisiooni eest üleliia. Enamik meist sõlmib telefonioperaatoriga lepingu ja hiljem ei kontrolli, kas see vastab tegelikele vajadustele või maksame selle eest üle. Kui avastad, et vaatad televiisorist vaid kolme kanalit, kuid maksad saja eest, siis küsi oma teenusepakkujalt paremat pakkumist või ehk on turul konkureeriv ettevõte, kes pakub sama teenust oluliselt soodsamalt?
  4. Alati pole vaja uusi asju osta. Ei ole vältimatult vajalik omada kümmet paari vabaajajalanõusid või kalleid brändiriideid. Osta pigem vähem, aga kvaliteetseid asju, mis sulle pikaks ajaks rõõmu pakuvad. Vaata ringi online-poodides, sest tihtipeale võid sealt leida sama asja oluliselt soodsamalt kui tavapoes. Emotsiooniostude vältimiseks võiksid ostuotsuse 24 tunniks ootele panna. 
  5. Kasvata tuluallikaid. Enamik meist mõtleb eelkõige sellele, kuidas oma väljaminekuid piirata. Ent sama oluline on ka sissetulekuid suurendada. Kui sulle tundub, et sinu panus ja töötasu ei ole omavahel kooskõlas, siis küsi palka juurde või vaheta töökohta.  Haridus on alati hea investeering, nii et õpi midagi uut ja tõsta oma kvalifikatsiooni. Kui sul on mõni anne, näiteks fotograafia, kirjutamine, keeleoskus, siis pane see enda kasuks tööle ja alusta vabakutselisena mõne lisatööga. 
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles