Vajalik oskus, mis kindlustab lastele koolis edu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Ilmselt ei tule see kellelegi üllatusena, et uni on igale inimesele väga vajalik ja kasulik. Lapsed pole siin mingiks erandiks.

Austraalias tehtud uurimus näitas, et need lapsed, kes ei maga öösiti hästi, ei suuda end klassiruumis kontrollida. Aga need lapsed, kes magavad rahulikult hommikuni, jonnivad vähem ja käituvad koolis paremini, vahendab Brit.co.

Queenslandi tehnikaülikooli teadlased jälgisid kuue aasta jooksul 2880 vastsündinu unemustreid. Beebid, kes olid üsna rahutud ja kel esines probleeme magamisega, olid tõenäolisemalt hüperaktiivsed, nad ei suutnud end kontrollida ja jonnisid rohkem. Sageli esines sellist käitumist just koolis.

Teadlaste hinnangul oleks tähtis see, et kui laps ärkab öösel üles, siis ta leiaks ise mooduse, kuidas uuesti magama jääda. Vanemate jaoks võib olla raske jätta nuttev laps üksinda voodisse vähkrema, kuid tasuks meeles pidada, et see tuleb lapsele kasuks. 

«Kui need uneprobleemid pole lapse 5. eluaastaks lahendatud, siis on lastel koolis raskem toime tulla,» sõnas dr Kate Williams. Tema soovitus on järgmine: vanemad peaksid ise jälgima oma harjumusi seoses lastega. Ära pikuta lapse kõrval, kuni ta uinub ja ära luba tal iga kord vanemate voodisse pugeda. «Väga oluline on, et lastel areneks oskus sellises olukorras ise hakkama saada,» lisas ta. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles