Kümme ausat põhjust, miks su kehakaal ei muutu

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Mida pelgavad kaalulangetajad kõige rohkem? Ilmselt seda, et kehakaal võib langemise asemel hoopis tõusta, kuid lisaks sellele on veel üks üsna tüütu asi, mis võib juhtuda: kehakaal ei muutugi.

Võib-olla oled oma toitumist muutnud ja teed rohkem trenni, kuid su kehakaal ei taha langeda. Milles võib asi olla? Sellel võib olla mitmeid põhjuseid, kirjutab Huff Post.

1. Sinu jaoks on trenn tähtsam kui toitumine

Mõned naised usuvad, et kui nad on kõvasti trenni teinud, siis tohivad lubada endale näiteks jäätise. Selline mõtteviis võib teha rohkem kahju kui kasu. Tõde on see, et terve keha saab alguse köögist. Teadlased on kindlaks teinud, et kaalu langetamiseks on õige toitumine isegi veidi olulisem kui treening.

2. Sa ei maga piisavalt

Korralik ööuni võib su elu igati paremaks muuta, sealhulgas langetada ka su kehakaalu. Teadlased on leidnud, et unepuudus võib tekitada kaalutõusu, seega kui soovid kaalust alla võtta, lase oma kehal korralikult puhata.

3. Sa oled oma laua taha justkui aheldatud

Istuv elustiil võib kõik kaalulangetusplaanid nurjata ilma, et sa sellest ise arugi saaksid. Uuringud on näidanud, et kui kontoris väga pikalt paigal istuda, siis on kaalutõus vältimatu. Tuleta endale aeg-ajalt meelde, et tõuseksid püsti ja liiguksid ringi. Kui võimalik, tee lõunapausi ajal üks pikem jalutuskäik.

4. Sul on pikemat aega olnud vaimse tervise probleem

Teadlased on kindlaks teinud, et vaimse tervise probleemid (nt depressioon) mõjutavad söögiisu ja sellest tingituna võib kehakaal tõusta. Kui sa oled alalõpmata kurb ja sa ei tea, mis võib selle põhjuseks olla, siis tasuks oma perearsti poole pöörduda. Olulised sümptomid, mida ei tasuks tähelepanuta jätta, on veel motivatsiooni puudumine ja madal energiatase.

5. Sa eelistad juua dieetjooke

Kuigi dieetjookidele on peale kirjutatud, et need on tervislikud, ei tasuks seda siiski uskuda. Uuringud on näidanud, et kalorivabad ja kunstlike magusainetega joogid võivad kehakaalu hoopis tõsta ning suurendada ka magusaisu. Kõige mõistlikum oleks juua vett.

6. Sa ei söö piisavalt

Menüü poole väiksemaks tegemine pole alati parim lahendus, eriti kui jätad menüüst välja olulised toitained. Tasakaalustatud toitumine mõjub kehale kõige paremini. See tähendab, et sa sööd piisavalt puu- ja juurvilju, valke ja tervislikke rasvu.

7. Sa jooksed pidevalt jooksulindil

Või eelistad kasutada mõnda muud treeningmasinat. Trenni puhul on oluline mitmekülgsus. Lisa kindlasti oma treeningkavasse jõutrenn ja vahepeal tee ka kardiotrenni. Kui esitad endale väljakutseid, siis näed ka paremaid tulemusi.

8. Sa hindad valesti seda, kui palju sa väljas käies sööd

Salat võib ju tunduda tervisliku valikuna, aga restoranis ei saa sa kunagi kindel olla, kui kaloririkas võib olla salatikaste või milliseid säilitusaineid on kasutatud. Ekspertide hinnangul tasuks kodus süüa teha kasvõi sellepärast, et koduse toiduga tarbib inimene umbes 250 kilokalorit vähem kui väljas süües. 

9. Sul on stress

Pidev muretsemine võib kaalulangetusplaanidele kriipsu peale tõmmata. Uuringud on näidanud, et stress ja kaalutõus on otseselt seotud, sest kui stressihormooni tase tõuseb, siis võib inimene eelistada pigem ebatervislikku toitu. 

10. Sa vaatad söömise ajal telerit

Kui sa ei keskendu ainult oma toidule, siis sööd sa rohkem, kui peaksid. Söömise ajal võiks kõik segavad faktorid kõrvaldada ja keskenduda vaid toitu lõhnale, välimusele ning maitsele. 

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles