Miks suudlemise ajal silmad suletakse?

Inna-Katrin Hein
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: SCANPIX

Briti Royal Holloway ülikooli psühholoogid uurisid, miks nii naised kui mehed suudlemise ajal silmad sulgevad.

Ajuskaneeringud näitasid, et aju ei suuda korraga toime tulla silmade kaudu tuleva informatsiooni ja suudluse ajal tekkiva kehaosade kokkusurumise tundega, edastab The Telegraph.

Varem arvati, et suudluse ajal suletakse silmad, kuna teise inimese nägu on väga lähedal ja silmadel on ebamugav.

Uus uuring paljastas, et põhirõhk on hoopis ajul, kuna suudlemisprotsessis on palju töötlemist vajavat informatsiooni.

Mitmed katsed näitasid, et keeruliste visuaalsete ülesannete puhul kahanes puudutustunne. Kui aga silmad suleti, siis puudutustunnet tunti tugevamalt.

Psühholoogide sõnul keskenduvad inimesed suudeldes huultes ja näos tekkivale sensatsioonile ja selle tõttu nad tegelikult ei vajagi silmade kaudu saadavat informatsiooni.

Samamoodi suletakse silmad näiteks midagi puudutades ja seda objekti tunnetades, tantsides ja armatsedes.

Psühholoogid Sandra Murphy ja Polly Dalton palusid teha vabatahtlikel katsealustel katse, milles neil tuli otsida tähti, samal ajal mõjutati vibratsiooniga nende paremat või vasakut kätt.

Ilmnes, et käes tundlikkus kahanes, kui keskenduti silmade abil tähtede otsimisele.

«Meie uuring keskendus nägemismeelele ja tundlikkusele. Need mõlemad korraga ei saa võrdselt kasutusel olla. Seega tuleb ühte vähendada, et teine muutuks võimsamaks,» selgitasid eksperdid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles