Prantslaste köögi auks: peekoni-juustu quiche

Britt Rosen
, toimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Peekoni-juustu quiche.
Peekoni-juustu quiche. Foto: Liis Treimann

Esmaspäeval peetakse kogu maailmas Prantsuse gastronoomia päeva Good France. Sel puhul pakub 1500 restorani üle viie kontinendi, nende seas ka 13 Eesti söögikohta, prantsuspärast erimenüüd.

Eestis tutvustavad esmaspäeval, 21. märtsil Prantsuse stiilis kokakunsti Bordoo, Le Chàteau, Frenchy, Lusikas, Masha, MEKK, Neikid resto, Senso Tallinnas; Bergfeldt Haapsalus, Cher Ami Keila-Joal, Ammende Villa ja Raimond Pärnus ning Chez André Tartus. Mõnes neist pakutakse prantslaste roogi nädala lõpuni.  

Muu hulgas saab Bordoos maitsta härjasabasuppi, Chez Andrés lambakarreed veinis, Frenchys küpsetatud meetuvi hanemaksatäidisega, Bergfeldtis sinepis küülikut.

Kel restorani ei õnnestu minna, võib vabalt kodus prantslaslikku köögimeeleolu luua, küpsetades Le Chàteau peakoka Ivo Amuri retsepti järgi peekoni-juustu quiche’i ehk lahtist pirukat. See kunagine Prantsuse talupojatoit sündis Lorraine’i kandis umbes 16. sajandil, kui kohalik pagar otsustas käepärastest toiduainetest midagi uudset valmistada. Pirukapõhjaks oli tollal saiatainas,  täidiseks kohalik suitsuseasink ja -peekon ning munad ja koor. Lihtne retsept levis kulutulena üle Prantsusmaa, mugandudes kohaliku kulinaarse eripäraga. Alsace’is lisati täidisele sibulat, lõunapoolsetel aladel köögivilju, mõnel pool pandi pirukasse ka riivitud juustu.

Kel aega vähem, võib pirukapõhjaks osta poest valmis leht- või muretainast. Kõrvale sobib värske salat ja klaas veini.

Peekoni-juustu quiche

Sellest kogusega täidab kuni 26 cm läbimõõduga ümara pirukavormi.

Põhjaks:

200 g nisujahu

100 g võid

0,5 tl soola

50 ml sooja vett

Täidiseks:

100 g suitsupeekonit

6 muna

350 ml 10% rõõska koort

100 g meelepärast riivitud juustu

veidi soola, pipart, riivitud muskaatpähklit

Sega jahu, sool, sulatatud või ja soe vesi ühtlaseks massiks. Rulli-suru tainas pirukavormi põhja ja äärtele. Pane vorm umbes 20 minutiks külmkappi.

Lõika peekon ribadeks või kuubikuteks ja pruunista pannil. Nõruta rasv. Sega munad ja rõõsk koor, vahusta kergelt läbi. Maitsesta vähese soola, pipra ja muskaadiga. Kõige viimasena lisa segule riivitud juust ja peekon, sega kõik kergelt läbi ja vala jahutatud tainapõhjale.

Küpseta 200 °C ahjus umbes 40 minutit. Enne lahtilõikamist lase toatemperatuuril 15 minutit seista.     

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles