Sotsiaalabist elatuv pere sattus võlavangi: kütte ega toidu jaoks raha pole

Kodu.postimees.ee
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Küttepuud.
Küttepuud. Foto: Urmas Luik

Saksa telekanali saade Punkt 12 sekkus ühe Saksamaa väikelinna pere ellu: kuus aastat tagasi maksmata jäänud arve jäätmefirmale jättis sotsiaalabist elatuva perekond Sarxi täiesti rahata.

Kahe lapsega perekond Sarx elab Saksamaa väikelinnas Wittgensteinis, remonti vajavas üürikorteris. Mõlemad vanemad on tervise tõttu töövõimetud, elatakse sotsiaalabirahadest. Kuue aasta eest, kolimisel tellitud prahikonteinerite eest pere ei maksnud ning aastatega kasvas võlg koos viivistega 1700 euroni. Konteinerifirma käitus seadusega lubatud võimaluste piires ja lasi pere pangaarve arestida: nii, et kätte ei jäänud Sarxidele enam midagi.

Kui RTL reporter peret külastas, istusid kooliealised lapsed alla 10-kraadises toas jopedega:  maja ainsaks kütteallikaks väike kaminahi, millesse pidanuks puid pidevalt juurde lisama. Raha kütte jaoks aga polnud ning pereisa sõnul söödi samuti vaid seda, mida toiduabi jagavast organisatsioonist saadi. Pereema Sabine sõnul tekitab rahamure ka ka tema ja abikaasa vahel suuri probleeme: mees olla lubanud minema astuda, kui naine raha pärast õiendamist ei lõpeta.

Sotsiaalametnike sõnul pidanuks pere avama ka teise, puutumatu arve, kuhu sotsiaaltoetusi kanda - tegemist spetsiaalse, kaitstud arvega, millele kantavaid riiklikke toetusi arestida ei saa. Reporter pöördus ka kolimisfirma poole, paludes neil arest maha võtta, et pere tuba kütta ja lastele süüa osta saaks. Kuigi alguses oli firmajuhi suhtumine üsna jäik, leebus ta lõpuks ja lubas võlasummat 1700-lt 300-le vähendada. «Oleks pereisa maksnud osade kaupa, 20 eurot kuus, nagu alguses kokku sai lepitud, poleks taolist olukorda tekkinudki,» mainis mees.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles