Kuidas suhelda ülitundliku inimesega?

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Caro / Scanpix

Kui su kallim või lähedane on ülitundlik, võib temaga suhtlemine olla väsitav. Siin on aga mõned nipid, mida tasuks temaga suhtlemisel jälgida.

  1. Ära tõsta häält. Ära karju ta peale või hiili ootamatult ta selja taha. Nad ehmuvad kergemini kui teised inimesed ning hindavad vaikust ja rahu.
  2. Ära survesta teda. Ta ei pruugi tahta lärmakale peole minna või hulga inimestega aega veeta. Ta ei pruugi kunagi eriti alkoholigi juua. Austa tema valikuid.
  3. Anna talle ruumi. Asi pole selles, et ta ei tahaks sinuga aega veeta, ta lihtsalt tahab rohkem olla üksinda.
  4. Võta tema kriitikat kui komplimenti. Kuna ta on väga tundlik, märkab ta ka pisemaid vigu. Ta kardab, et tema üle visatakse nalja, et ta eksib või näeb rumal välja. Kui ta näeb sind teatud viisil avalikkuses käitumas, eeldab ta, et sa elad sama läbi, mis tema samas olukorras elaks.
  5. Väldi vaidlusi. Konflikt paneb ta endasse tõmbuma, seega otsi alternatiivseid lahendusi. Rääkige asjad selgeks rahulikult ja selge peaga.
  6. Ta on hea kuulaja. Aga kes teda kuulab? Vaata, et ta tunneks end sinu läheduses turvaliselt ja teaks, et võib sulle oma mõtteid avaldada. Ära sunni teda endaga rääkima, küll aga võid sa teda rääkima julgustada.
  7. Ta hindab vaikust. Ta armastab head seltskonda ja vestlust nagu iga teinegi, aga ta hindab ka vaikust. Lase tal valida vaikuse ja vestluse vahel.
  8. Püüa teda mõista. Iga inimene on unikaalne. Küsi küsimusi ning püüa tema soove ja vajadusi paremini mõista.

Allikas: Higher Perspective

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles