Kümme edukat naist, kes tõestavad, et läbilöömiseks pole kunagi hilja

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jennifer Lopez.
Jennifer Lopez. Foto: /Caters News Agency

Kahekümnendates eluaastates ei tasuks sugugi muret tunda sellepärast, kui sa ei tea päris täpselt, mida sa teha tahad. Maailmas on väga palju näiteid naistest, kes on proovinud ja põrunud, kuid nad pole alla andnud ja lõpuks on nad saavutanud edu. Võta neilt eeskuju!

Oprah Winfrey

Meediakuninganna, spirituaalne teejuht ja üks maailma rikkamaid naisi – kui ükski neist tiitlitest pole tulnud kergelt. Ülikooli ajal töötas Winfrey toidupoes ja pakkis klientide ostetud toidukaupa. Tema esimene katsetus teles ei läinud sugugi hästi ja naine lasti lahti. 24-aastaselt sai ta teles teise võimaluse ja sel korral läks tal juba paremini.

1984. aastal kolis ta Chicagosse, et telesaadet juhtida. Saade osutus nii edukaks, et see nimetati ümber «The Oprah Winfrey Show’ks».

Inspireeriv tsitaat: «Mõtle nagu kuninganna. Kuninganna ei karda põruda. Põrumine on vaid sammuke lähemale edukusele.»

AP
AP Foto: Greg Allen/AP

Ina Garten

Ina Garten on mitme kokasaate juht ja toidutegijate seas tuntud nimi. Enne, kui temast sai telekokk, töötas ta Valges Majas eelarve analüütikuna. Ta pole söögitegemist kusagil õppinud, vaid on omal käel harjutanud erinevate kokaraamatute ja teiste kokkade eeskujul.

30-aastaselt ostis ta poe nimega Barefoot Contessa ja hiljem (54-aastaselt) sai ta samanimelise telesaate kanalis Food Network.

Inspireeriv tsitaat: «Lõbu on kõige tähtsam. Kui sa teed asju vaid raha nimel, siis ei tule kunagi midagi välja.»

Taylor Swift ja Ina Garten. Xposure
Taylor Swift ja Ina Garten. Xposure Foto: XPOSURE

Ellen DeGeneres

Ükski teine püsijalakomöödiat proovinud naine pole olnud nii edukas kui Ellen. Ellen astus esimest korda teles üles 28-aastaselt, kui ta osales saates «Tonight Show with Johnny Carson». Enne seda oli ta esinenud erinevates klubides ja baarides. Suurem kuulsus tuli teleseriaaliga «Ellen», kui naine oli 36-aastane.

Ent kui Ellen otsustas 1998. aastal kapist välja tulla, otsustasid telekanali bossid tema sarjaga lõpparve teha. «The Ellen DeGeneres Show» sai alguse 2003. aastal ja 13 hooaega hiljem on see üks populaarsemaid jutusaateid.

Inspireeriv tsitaat: «Jää iseendaks. Jää oma arvamuse juurde. Ära muretse sellepärast, mida teised sinu kohta ütlevad või mõtlevad. Lase kritiseerijatel kritiseerida. Lõpuks tüdivad nad sellest ära.»

Ellen DeGeneres ja Portia de Rossi. Xposure
Ellen DeGeneres ja Portia de Rossi. Xposure Foto: XPOSURE

Shonda Rhimes

Rhimes alustas Hollywoodis stsenaristina, kuid alguses ei läinud tal sugugi hästi. Ta töötas lausa kahel erineval kohal, et piisavalt raha teenida. Kahekümnendate eluaastate lõpus kirjutas ta paar filmistsenaariumit, mis läksid töösse ja mis olid isegi menukad. Ent tema esimene tõeline läbimurre tuli 35-aastaselt, kui naine tuli välja telesarjaga «Grey anatoomia».

Inspireeriv tsitaat: «Unistused on toredad. Aga need on ainult unistused. Värelevad. Õhkõrnad. Ilusad. Unistused ei saa teoks vaid sellepärast, et sa neid unistad. Raske töö on see, mis unistused teoks teeb. Raske töö on see, mis toob kaasa muutused.»

AP
AP Foto: Richard Shotwell/AP

JK Rowling

Praegu võib JK Rowling olla rikkam kui Suurbritannia kuninganna, kuid kunagi ammu oli ta üksikema, kelle peamiseks «kabinetiks» oli kohalik kohvik. Just seal hakkas ta kirjutama oma kõige menukamat raamatusarja poisist nimega Harry Potter. Ta on töötanud Amnesty Internationali heaks ja õpetas Portugalis inglise keelt.

Enne oma esimese raamatu müümist toetus naine vaid abirahadele. Kusjuures, tema esimest raamatut lükati tagasi koguni 12 korral ja lõpuks õnnestus tal see maha müüa 4000 dollariga. Harry Potteri raamatuid on tänaseks müüdud üle 400 miljoni ja see teeb Rowlingust kõige edukama elusoleva Suurbritannia kirjaniku.

Inspireeriv tsitaat: «Pole võimalik elada nii, et sa milleski läbi ei kukuks, kui sa just ei ela nii ettevaatlikult, et sa võiksid vabalt üldse mitte eksisteerida. Sellisel juhul oled sa juba niigi läbi kukkunud.»

Reuters
Reuters Foto: SUZANNE PLUNKETT/REUTERS

Coco Chanel

Enne väikest musta kleidikest ja parfüümi Chanel No 5, õppis Coco Chanel õmblemist lastekodus, kus ta kasvas. Teda juhendasid kohalikud nunnad. Enne kübarapoe avamist oli Chanel lühikest aega laulja. Chanel kandis alati väga elegantseid rõivaid ja lõpuks olid just kaunid rõivad need, mis tõid talle kuulsuse.

Inspireeriv tsitaat: «Mu elu ei pakkunud mulle rahuldust, seega ma lõin omale elu.»

AP
AP Foto: /AP

Kristen Wiig

Kristen Wiig on nüüdisaja üks naljakamaid naisnäitlejaid, kuid enne kuulsaks saamist oli ta kunstitudeng, kes töötas ilukirurgia kliinikus. Wiigi ülesandeks oli üles joonistada naiste kehad pärast operatsioone.

Pärast Arizonast Los Angelesse kolimist, tegi ta mitmeid omapäraseid töid. Näiteks müüs virsikuid ja tegi seinamaalinguid. Veidi aega hiljem liitus ta komöödiatrupiga The Groundlings. 32-aastaselt astus ta esimest korda üles menukas saates «Saturday Night Live».

Inspireeriv tsitaat: «Ära muuda end vaid sellepärast, kui keegi teine seda tahab või sellepärast, et see on lihtne. See ei tee sind õnnelikuks. Sa pead tegema seda, mida sa väga, väga, väga, väga teha tahad, isegi, kui see hirmutab sind.»

Sipa
Sipa Foto: Anthony Behar/Anthony Behar/Sipa USA

Jennifer Lopez

Kuigi 45-aastast Jennifer Lopezi vaadates võib jääda mulje, et ta on leidnud igavese nooruse allika ja suudab supernaisena 48 tundi mahutada 24-tunnisesse tööpäeva, pole tema edukus ja kuulsus tulnud kergelt. Lopez oli enne oma tähelendu näiteks Janet Jacksoni taustatantsija (teda võib näha laulu «That’s The Way Love Goes» videos) ja tal oli paar rolli mõnes teleseriaalis. Ent peaosa seriaalis «Selena» oli see, mis Lopezi tõeliselt kuulsaks tegi.

Inspireeriv tsitaat: «Ma teen ainult seda, mida mu sisetunne käsib mul teha. Ma usun, et teiste inimeste nõuandeid tasub kuulata, aga lõpuks oled ikkagi sina see, kes otsustab, mis on sinu jaoks õige.»

Sipa
Sipa Foto: Shooting Star/Shooting Star/Sipa USA

Tina Fey

Tina Fey on samuti väga edukas naiskoomik. Enne komöödiatrupiga The Second City liitumist, astus naine üles näiteks ühe panga telereklaamis. 27-aastaselt palgati ta komöödiasaate «Saturday Night Live» stsenaristiks, kusjuures Fey oli seal kõige esimene naissoost peastsenarist.

Inspireeriv tsitaat: «Kui seisad silmitsi kriitikaga, küsi endalt: kas see inimene seisab minu ja selle vahel, mida ma teha tahan? Kui vastus on eitav, ignoreeri teda ja liigu edasi. Kasuta energiat parem oma töö tegemiseks ja ära tee teistest välja. Kui sa oled ühel hetkel tippu jõudnud, ära palka tööle neid, kes on sinuga kunagi halvasti käitunud.»

AP
AP Foto: Andy Kropa/AP

Amy Poehler

Tina Feyd ja Amy Poehlerit võib sageli koos näha. Täpselt nagu Fey, alustas ka Poehler oma koomiku karjääri trupist The Second City. Saates «Saturday Night Live» astus Poehler esimest korda üles 30-aastaselt. Ta oli esimene naine, kes palgati poole hooaja pealt telesaate põhitruppi (eelnevalt oli ta olnud vaid külalisesineja).

Inspireeriv tsitaat: «Sa pead hoolima oma tööst, aga mitte selle tulemusest. Sa pead hoolima sellest, kui hea sa oled ja kui hästi sa end tunned, aga mitte sellest, kui heaks teised sind peavad või kui hästi nad su välimust hindavad. Võta oma karjääri kui halba kallimat. Talle meeldib see, kui sa ei sõltu temast. Kui sa käitud nii, et teised asjad (kirg, sõprus, pere) on sinu jaoks tähtsamad, siis ta hakkab sind taga ajama.»

Reuters
Reuters Foto: ADREES LATIF/REUTERS
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles