Kurvastav uuring: soostereotüübid pole kuskile kadunud (1)

Naine
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: Panther Media / Scanpix

Võiks ju arvata, et ühiskond on niivõrd suure sammu edasi teinud ja naised ei pea enam pliidi ääres süüa valmistama ning mehed autosid remontima, kuid kahjuks see päris nii pole. Värske uuring tõestas, et soopõhised stereotüübid pole veel kuskile kadunud ja levivad ka noorte seas.

Veelgi enam – uuring tõestas, et soostereotüübid on sama tugevad kui 30 aastat tagasi. Uuringus osalenud ütlesid, et mehed väldivad traditsiooniliselt naistele omistatud rolle (laste eest hoolitsemine, kodutööde tegemine) rohkem kui kunagi varem, kirjutab Glamour.

Teadlased märkisid, et alates 1980. aastatest on teatud muutused toimunud, kuid need pole olnud piisavad, et muuta iganenud uskumusi soorollide kohta. Selle väljaselgitamiseks analüüsisid teadlased 1983. aasta tudengite ja 2014. aasta täiskasvanute vastuseid. 

Selgus, et 2014. aasta gruppi kuulunud inimesed uskusid endiselt vanu soostereotüüpe. Näiteks öeldi, et naised on pigem helded ja mehed pigem võistlushimulised; naised teevad rohkem kodutöid ja mehed töötavad rohkem; naised eelistavad pigem naiselikke ametikohti (nt medõde); naised on õrna kehaehitusega ja mehed on maskuliinsed ning neil on madal hääl.

Kusjuures stereotüüpidesse usuvad nii naised kui mehed ja teadlaste jaoks oli üllatav see, et iganenud soorollid levivad ka noorte seas. Kui võrrelda 2014. aasta vastuseid 1983. aasta vastustega, siis selgus, et naised usuvad praegu meeste kohta kehtivaid stereotüüpe veelgi rohkem kui varem. Näiteks arvasid naised, et nüüdisaja mehed ei tegeleks «naiselike» asjadega nagu laste eest hoolitsemine, koristamine vms. 

Ent on üks valdkond, milles on toimunud oluline muutus: pere majanduslik seis. Kui 1983. aastal usuti, et mehed on pere peamised rahateenijad, siis 2014. aastal leidsid nii naised kui mehed, et pere majanduslikud kohustused võiksid olla jagatud võrdselt.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles